preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

Imalo su pravo Lennon & McCartney kada su zaključili da nema ništa bez male pomoći prijatelja (iliti "With a Little Help from My Friends"). O čemu se zapravo radi? O tome da je kolektiv OŠ „Sveti Matej“ najbolji na svijetu! No, idemo redom.

Prema Standardu za školske knjižnice (Narodne novine, broj 34/2000), kojeg je na prijedlog Hrvatskog knjižničnog vijeća donio tadašnji ministar prosvjete i športa, između ostaloga u članku 2. školska se knjižnica definira kao “organizirana zbirka knjižne i neknjižne građe koja kroz djelatnost knjižničnog osoblja nabavlja, obrađuje, čuva i daje na upotrebu građu radi zadovoljavanja obrazovnih, kulturnih, informacijskih i stručnih potreba korisnika i permanentnog obrazovanja”.

Sve je to super i za 5, ali da bi školski knjižničar nabavio građu, potrebna su mu sredstva (čitaj: novac!). Dotično Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta već duuuuuugi niz godina ne pomaže školskim knjižnicama, niti doniranjem namjenskih novčanih sredstava, niti doniranjem lektirnih naslova te time poprilično odmaže pri provedbi odgojno-obrazovne uloge školske knjižnice u nastavnom procesu. Pogotovo kada je riječ o radu školske knjižnice u velikoj školi poput OŠ „Sveti Matej“, koju pohađa gotovo 900 učenika u 38 razrednih odjeljenja, a u školi radi i oko 80 djelatnika pa je školska knjižničarka suočena s velikim poteškoćama, ne samo pri organizaciji nabave novih knjiga, već i u samom održavanju postojećeg fonda.

I što sad? Sjesti i plakati?! Školska knjižnica je sastavni dio nastavnog procesa, ona nudi knjige i građu koje učenicima pružaju obavijesti i spoznaje bitne za uključivanje u suvremeno društvo i osposobljava ih za život odgovornih građana! Ako u nabavi knjižnične građe ne žele pomoći Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, osnivač ili Općina, onda ćemo pomoći sami sebi!

Tako je i bilo! Na prvom godišnjem Učiteljskom vijeću jednoglasno je odlučeno da će rabat od prodaje likovnih mapa izdavačke kuće „Profil“, koje učenici OŠ „Sveti Matej“ koriste kao nastavno sredstvo u školskoj 2015./2016. godini, namjenski biti korišten za obnovu knjižničnog fonda.

Također, aktiv učiteljica razredne nastave donio je odluku da će rabat ostvaren nabavom dodatnih nastavnih materijala donirati školskoj knjižnici za nabavu i obnovu knjižničnog fonda, a zahvaljujući inicijativi školskoga povjerenika Crvenoga križa, nastavnici Marici Brala, postotak koji smo ostvarili višegodišnjom uplatom članarina isto je pretvoren u donaciju školskoj knjižnici. Tome smo pridodali sredstva koja ostvarujemo zahvaljujući rabatu dobivenom od učeničke pretplate na školske listove (dječji tisak), koju u školi vodi školska knjižničarka.

Zahvaljujući dobroj organizaciji, a pogotovo kolegijalnosti učitelja naše škole, uspjeli smo namaknuti sredstva kojima smo donekle obnovili i osuvremenili dio knjižničnog fonda te, nakon dužeg niza godina, ostvarili mogućnost odgovoriti na potrebe školskih korisnika kada je u pitanju slobodna lektira.

U prvom polugodištu školske 2016./2017. godine ostvarili smo dobit od 18.410,00 kuna i nabavili 266 NOVIH KNJIGA obvezne i slobodne lektire! I to je kap u moru za ovako veliku školu, ali priča vrijedna spomena, pogotovo zato jer to nije prvi put da kolektiv škole i korisnici pomažu pri obnovi fonda knjižnice OŠ „Sveti Matej“!

Lijepo je biti školska knjižničarka u OŠ „Sveti Matej“ i biti dio kolektiva koji je spreman pomoći! Zahvaljujući djelovanju i potpori učitelja naše škole, učenicima se na konkretnom primjeru pokazuju i usađuju temeljne ljudske vrijednosti i daje im se do znanja kako bi trebalo funkcionirati današnje suvremeno društvo. BRAVO ZA UČITELJE OŠ „SVETI MATEJ“ VIŠKOVO!

 

Jasminka Bertović Pupić, prof.,

       školska knjižničarka          

 

 

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju