preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

U „pauzi“ između dva gostovanja dječjih spisateljica (Tatjana Udović bila nam je u gostima 12. travnja, a Željka Horvat-Vukelja dolazi 04. svibnja), u školskoj knjižnici organizirali smo informativno-edukativnu radionicu „Misli na sutra“.

OŠ „Sveti Matej“ je EKO-ŠKOLA pa smo povodom obilježavanja 22. travnja - Dana planeta Zemlje, 19. travnja 2012. godine, za naše mališane – na kojima svijet ostaje – organizirali u školskoj knjižnici projekciju animiranog edukativnog filma o korištenju energije „Misli na sutra“. Film, u trajanju 10 minuta, namijenjen je informiranju i educiranju djece ranog školskog uzrasta i poticanju pozitivnog i odgovornog ponašanja prilikom svakodnevnog korištenja energije. 

Nama je u goste došao Tomislav Jergović, savjetnik za energetsku učinkovitost i vanjski suradnik Ministarstva gospodarstva. Učenicima drugih i trećih razreda naše škole održao je radionicu, odnosno školski sat energetske učinkovitosti „Misli na sutra“. Najprije smo pogledali animirano-edukativni film „Misli na sutra“ o odgovornom ponašanju s energijom, obnovljivim izvorima energije i zaštiti okoliša.

U filmu je prikazana obitelj u kojoj ekološki osviješten tata Gašpar uči kćerku Maju i sina Borka kako mudro koristiti energiju ne bi li se na taj način sačuvala klima, a pritom još i uštedio novac. Na primjeru lošeg ponašanja susjeda Trošimira, uz Maju i Borka i mi smo naučili kako smanjiti potrošnju struje i vode, odnosno kako promjenom loših navika svatko od nas može utjecati na klimatske promjene i očuvanje prirodnog okoliša. Primjerice, tata Gašpar je odlučio da će Maja i Borko u školu ići pješice ili javnim prijevozom jer se na taj način znatno smanjuju gužve u prometu, emisije štetnih plinova kroz ispušni sustav automobila i, naravno, potrošnja energije, odnosno goriva za automobilske motore. Čovjek svojim nesavjesnim ponašanjem uništava Zemlju, a promjenom loših navika- saznajemo u filmu -  svatko od nas može spasiti jednog polarnog medvjeda!

Nakon projekcije slijedio je razgovor o temama i glavnim porukama ovog zanimljivog animirano-edukativnog filma. Učenici su podijelili svoje dojmove i savjete o tome kako uštedjeti energiju u domu. „Moramo štedit' struju“, „treba koristiti sunčevu energiju za grijanje jer je ona jako dobra“, „ja kažem mojem bratu da treba zatvarati vodu dok peremo zube“, „ja se nasapunam dok se tuširam i tek onda otvorim vodu“, „treba spuštati roletne da zadržimo toplinu u stanu“ – bile su samo neke od ideja naših pametnih glavica kako se odgovorno ponašati prema energiji.

„Diskusija“ se prenijela i na važnost očuvanja okoliša. Pohvalili smo se današnjem „profesoru“ Tomislavu našom ekološkom svjesnošću, odnosno aktivnostima prikupljanja starog papira i plastični boca te zaključili kako ćemo od sad više pažnje posvetiti i tome kako koristiti energiju.

Školski sat energetske učinkovitosti završio je dogovorom: KREĆEMO S DOBRIM NAVIKAMA! Učenici su, također, dobili zadatak izraditi radove na temu zaštite okoliša i uštede energije. Najbolji radovi idu na izložbu Grada Rijeke povodom blagdana sv. Vida, a dobit će i nagradu – diplomu i Pismo indijanskog poglavice Seattlea.

Sudeći po razmišljanjima naših malih pametnih glava, ali i po samom aktivnom djelovanju učenika, cilj radionice „Misli na sutra“ u OŠ „Sveti Matej“ u potpunosti je ostvaren.

Priloženi dokumenti:
1.JPG
2 A i 2 C.JPG
2 B i 2 E.JPG
2 D.JPG

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju