preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

BAJKAONICA

Mjesec hrvatske knjige 2019. otvorili smo vrlo bajkovito. BAJKAONICA je tradicionalno druženje učenika drugih razreda u bajkovitoj školskoj knjižnici, tijekom kojeg na određeno vrijeme pobjegnemo u svijet mašte, dobrote i pozitivnih vrijednosti.

Za početak, učiteljica Ela je, kao pravi pripovjedač iz naroda, objasnila od kuda dolazi izraz bajka, što je bajka i kakve sve bajke postoje. Ponovili smo i ono što već dooobro znamo, a to je da nam bajke pomažu u prepoznavanju i razvijanju pravih vrijednosti poput dobrote, prijateljstva, odanosti i hrabrosti. Složili smo se da su bajke odlično društvo jer osim što nam služe za zabavu, istovremeno su i veoma poučne jer nam daju mnogobrojne savjete za daljnji život.

Školska knjižničarka je drugašiće „upoznala“ s braćom Grimm i Andersenom, najpoznatijim piscima bajki. Posebno smo spomenuli i našu Ivanu Brlić-Mažuranić, koja je inspiraciju za svoje likove i radnje tražila u hrvatskoj narodnoj i usmenoj predaji te u našim legendama i mitovima. Sve smo to „začinili“ glasnim čitanjem odabranih bajki koje stanuju u našoj knjižnici, što su odradili mališani sami i to jako dobro, izražajno i lijepo.

11. 11. – DAN HRVATSKIH KNJIŽNICA

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga u spomen na dan

kada je 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama.

 Obilježavanjem ovoga dana želi se istaknuti važnost svih vrsta knjižnica u Hrvatskoj – školskih, narodnih, sveučilišnih i specijalnih.

Naša školska knjižnica proslavila je svoj dan „U RITMU ČITANJA!“, kako i glasi moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. U veselom društvu više od stotinjak učenika 2.a2.b2.c2.d2.e razreda i njihovih učiteljica (RadmileAntonijeEleKatarine & Sandre), najprije smo čitali, onda smo slušali glazbu, a na kraju smo i plesali. Pokazali smo i dokazali kako knjige mogu biti poučne, zanimljive i zabavne!

Budući da je glazba kao tema Mjeseca knjige odabrana u godini 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskoga, posvetili smo uvodni dio ovom glazbenom velikanu ne bi li klinci usvojili dio bogate hrvatske glazbene baštine. Nastavili smo u laganom tonu. Hrabra Manuela iz 2.b razbila je led čitajući pjesmicu „Čemu služe roditelji?“, koju je napisao Zvonimir Golob, a onda smo zajedno poslušali kako je pjesmicu uglazbio Arsen Dedić i otpjevali ju zajedno s njim. Slijedilo je čitanje slikovnice „Pjesma o zmajevima“ riječke spisateljice Ljubice Kolarić-Dumić, a onda opet pjesma, budući da je tekst slikovnice uglazbljen.

Još jedan Zvonimir, ovoga puta Balog, napisao je pjesmicu „Nije lako Bubamarcu“, koju smo nakon čitanja otpjevali u verziji popularnog Jacquesa Houdeka. Pjesma je hit, tu dileme nema pa smo uz glasno pjevanje „Bubamarca“ i otplesali. Na kraju smo svi gromoglasno knjižnici otpjevali jedan „Happy Birthday“!

Dan hrvatskih knjižnica prigoda je malim korisnicima pokazati što sve knjige i knjižnice nude. Današnji dan dokazao je da se glazba i pisana riječ isprepliću na razne načine i da čitanje i boravak u školskoj knjižnici mogu biti jako, ali ono stvarno jaaaaako zabavni!                   Fotogalerija

Mladi knjižničari i školska knjižničarka
Jasminka Bertović, prof.

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju