preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

Odličan provod u Mjesecu knjige
(u našoj školi)

 

Europska komisija proglasila je 2018. Europskom godinom kulturne baštine te je upravo to bila okosnica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Glavna tema bila je Baš baština s osnovnim motivom glagoljice kao posebnosti hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta, a uz glavnu temu išao je i primjeren moto: (U)čitaj nasljeđe!

Baš baština: Beram-Roč-Hum

Inspirirani glavnom temom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, učenici šestih razreda uputili su se u lijepu Istru s namjerom upoznavanja kulturne baštine i glagoljaških spomenika. U Beramu su obišli crkvu sv. Marije na Škrilinah pa nastavili u Roč, središte glagoljaške književnosti, nakladništva i tiskarstva. Alejom glagoljaša došli su do Huma, najmanjeg grada na svijetu. Dan proveden na terenskoj nastavi bio je zabavan i poučan jer su naši šestaši upoznali povijest hrvatskog pisma glagoljice i istarske gradiće u kojima se razvijala hrvatska pismenost.           

Listopad - Mjesec školskih knjižnica

U našoj školskoj knjižnici ostali smo vjerni starom datumu obilježavanja Međunarodnog dana školskih knjižnica pa smo za slavlje odabrali posljednji ponedjeljak u mjesecu listopadu 2018. godine.

Tema za 2018. godinu bila je „Zašto volim svoju školsku knjižnicu?“ Mi u „Svetom Mateju“ svi volimo školsku knjižnicu, ali smo poprilično brojni pa je bilo nemoguće organizirati proslavu sa svih 910 učenika. Stoga smo u ovogodišnje obilježavanje odlučili uključiti prvašiće jer su oni naša budućnost!

Feštu smo započeli druženjem s prijateljima iz 1.B i 1.E razreda (i učiteljicama Antonijom i Sandrom). Malo smo pričali o knjigama, malo  o školskoj knjižnici i Mjesecu knjige, malo o čitanju pa smo zaključili da je svaki dan dobar dan za knjigu! Školska knjižničarka je veselom društvu pročitala nekoliko zanimljivih i poučnih pričica, a ohrabrili su se i neki prvašići pa su izišli pred svoje prijatelje i sasvim solidno pročitali dijelove slikovnica „Slikopriče“ i „Abeceda“.

Sljedeći sat prebacili smo u višu brzinu i zabavu pojačali na najjače! Stigli su nam prijatelji iz 1.D razreda s učiteljicom Katarinom pojačani s nekoliko mama i jednim (ali vrijednim) tatom! Knjižničarka je mogla odmoriti jer su se čitanja slikovnica odmah primile mama Maja Kufner i mama Azra Horozović. Slijedila je prava pravcata zabava jer su nam mama Slavica i tata Darko Čakardić priredili totalno urnebesni igrokaz u kojem je glavna junakinja Melina napravila pravi dar-mar u knjižnici. Na sreću, sve je dobro završilo i priča ima sretan kraj s naglaskom da je prekrasno znati čitati i uživati u ljepotama koje nam knjige nude!

6. državno Natjecanje u čitanju naglas

Naša Maria Magdalena Ljubas iz 7.c osvojila je 1. mjesto na Županijskom natjecanju u čitanju naglas i sudjelovala je na Državnom natjecanju u Sisku. Za čitanje je odabrala knjigu Damira Miloša „Bijeli klaun“, a tekst je pročitala jasno, razgovjetno i izražajno unoseći osjećaje te ostavila snažan utisak na članove žirija. Čitajući ulomke iz knjige koja govori o dječaku daltonistu i njegovom pogledu na svijet, Maria je osvojila simpatije mnogih i dobila pohvale za svoj nastup. Nagrada joj je izmakla, ali je iz Siska ponijela lijepe uspomene, stekla nova iskustva i nova prijateljstva. Čestitke našoj M.M. i mentorici Jasmini Mamula, prof.!!!

 

ŠTO VIŠE DAJEŠ, TIM VIŠE IMAŠ!

11. studenoga - Dan hrvatskih knjižnica

U našoj školskoj knjižnici već je postala tradicija da Dan hrvatskih knjižnica proslavimo tako da knjižnici darujemo ono što joj je najdraže – knjige!

Jakov Gašparovski iz 5.a i Lena Pozzecco iz 4.b potrudili su se održati tradiciju i zajedno su školskoj knjižnici poklonili 14 knjiga obvezne i slobodne lektire! Bravo za Jakova i Lenu!

Tradicionalna akcija „ČEPOVIMA BOCA DO INVALIDSKIH KOLICA!“

Završetak Mjeseca hrvatske knjige vodi nas ravno u mjesec prosinac – mjesec darivanja. Sve PVC čepove koje smo marljivo prikupljali tijekom 1. polugodišta školske 2018./2019. godine, pospremili smo i zapakirali u vreće, koje smo zajedno s hrpom dobrih želja dostavili našim dragim prijateljima u Društvo multiple skleroze Rijeka.

„BAJKAONICA“ - bajkovito zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige 2018.

Dok smo s frendovima iz 1.B, 1.D i 1.E razreda veoma razigrano i veselo proslavili Međunarodni dan školskih knjižnica, kod opraštanja s ovogodišnjim Mjesecom knjige odlučili smo s društvom iz 1.A i 1.C razreda uroniti u bajkoviti svijet priča i knjiga. Školska knjižničarka je dašak čarolije potražila u slikovnicama „Sretna kućica“ i „Gospođica Neću“.

Najhrabriji prvašići također su uzeli knjige u ruke i glasnim čitanjem nas uveli u nove avanture i osmogodišnje druženje koje je pred nama! Jedva čekamo i baš se veselimo!                                                                         Fotogalerija

Mladi knjižničari

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju