preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

14. veljače… jedan od omiljenijih dana u našoj školici jer slavimo Dan zaljubljenih, poznatiji kao Valentinovo. Naravno da ćemo biti zaljubljeni i ostale dane u godini, ali običaj je da se na taj dan zaljubljeni parovi (ili oni koji će to tek postati), međusobno darivaju ružama ili čokoladnim bombonima u obliku srca.

Ako zagrebemo malo dublje u povijest i vratimo se u 3. stoljeće, saznat ćemo da je u Rimu živio svećenik Valentin. To je vrijeme vladavine neromantičnog cara Klaudija II., koji je branio brak mladim muškarcima jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici od onih koji su imali obitelj. Valentin je htio ispraviti tu nepravdu pa je u tajnosti održavao vjenčanja mladih parova sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. Car Klaudije ga je dao pogubiti 14. veljače 269. godine. Zbog svog plemenitog čina Valentin je proglašen zaštitnikom ljubavi, a dan njegove smrti obilježava se kao Dan zaljubljenih ili Valentinovo.

U „Svetom Mateju“ tradicionalno se uoči Dana zaljubljenih u predvorju škole pojavi jedan sandučić. Nije to bilo kakav sandučić, već pravi pravcati sandučić svetog Valentina! Učenici znaju što im je činiti – svojoj simpatiji pišu ljubavno pismo ili pjesmu, crtaju ljubavne poruke, izjavljuju ljubav najbolje što znaju. Ukoliko ljubavnu poruku potpišu punim imenom i prezimenom, ulaze u nagradni natječaj za najkreativnije pismo. Autor najmaštovitijeg i najoriginalnijeg pisma dobitnik je glavne nagrade - “Čokolade svetog Valentina”!

Kako bi sve prošlo regularno (uz pridržavanje korona smjernica i preporuka) i ove godine su budno pazile poštarice svetog Valentina, njegove asistentice u „Svetom Mateju“ - vjeroučiteljica Vesna i knjižničarka Jasminka. Ovogodišnji dobitnik glavne nagrade je jedan zaljubljeni trećaš, a utješnu nagradu je dobila zaljubljena šestašica. Imena nisu bitna, glavno da sveti Valentin zna da ljubav i dalje stanuje i šeće po hodnicima i učionicama naše škole…

Mladi knjižničari i poštarice svetog Valentina

Priloženi dokumenti:
ljubav.jpg
ljubavni sanducic.jpg

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju