preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

Već i ptičice na grani znaju da je suvremena djelatnost školske knjižnice usmjerena na informacijsku pismenost i poticanje čitanja. Informacijski pismena osoba sposobna je samostalno pronaći različite vrste informacija iz različitih izvora, vrednovati te informacije te ih pravilno koristiti.

U drugom razredu osnovne škole u sklopu informacijske pismenosti obrađujemo Dječje časopise. Školska knjižničarka je ovaj dio neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima u školskoj knjižnici, kao i uvijek do sada, „ubacila“ u Mjesec hrvatske knjige. Jer to i jest najbolje vrijeme za razvijanje vještina pisanja i čitanja!

U vedroj i veseloj atmosferi, učenici svakog razrednog odjela zasebno su  tijekom jednog školskog sata upoznavali i svladavali ključne pojmove poput: „poučno-zabavni list“, „mjesečnik“, „naslovnica“, „rubrika“. Školska knjižničarka je uz pomoć učiteljica (Gordane, Liljane, Ivane i Stele) objasnila učenicima gdje su smješteni školski časopisi u našoj knjižnici, koje časopise imamo, zašto se ne smiju posuđivati izvan knjižnice i u čemu se razlikuju učenički časopisi od učiteljskih.

Poučeni činjenicom da su glavice ovih novih, „internet“ (iPhone, iPod, itd.) generacija učenika već pune raznih informacija (i znanja), dozvoljavamo im da i oni nas nešto nauče, odnosno da nam pokažu kojim znanjima vezano uz časopise već barataju. Na kraju zajedničkim snagama ponavljamo naučeno, a to je znati prepoznati i imenovati dječje časopise (naslovnice), razlikovati dječji tisak od dnevnoga tiska i časopisa, znati prepoznati rubriku i odrediti da li sadržaj poučava ili zabavlja (poučno-zabavni list), razlikovati časopise prema vremenu izlaženja (tjednik, mjesečnik, …) i stjecati naviku čitanja dječjih časopisa.

Za ovo zadnje ne moramo brinuti jer već od sljedećeg radnog dana ekipica se tijekom školskih odmora redovito okuplja u knjižnici i čita školske časopise… 

 

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju