preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

AKCIJA „KNJIGE I SPORT“

 

Tradicionalno druženje u školskoj knjižnici, kojim spajamo obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana i Mjeseca hrvatske knjige, ove smo godine zbog određenih okolnosti (čitaj: borba za dobrobit svih sudionika odgojno-obrazovnog sustava), lagano pomaknuli u blještavi prosinac. U goste nam je došao domaći dečko – nogometaš i olimpijac Nenad Gračan!

Kao što znate, Akcija „Knjige i sport“ začeta je u Mjesecu hrvatske knjige 2012. godine s osnovnim ciljem da u prekrasnom prostoru školske knjižnice, okruženi knjigama, upoznamo najznačajnije sportaše koji su proslavili našu domovinu po cijelome svijetu. Tijekom svih ovih godina naši su korisnici imali priliku (i sreću) upoznati košarkaša Aramisa Naglića, zlatne rukometaše Načinovića, Matoševića i Džombu, višestruko nagrađivanu paraolimpijku Milku Milinković, koja nažalost više nije s nama, proslavljenog rukometnog suca Vladimira Vujnovića, košarkaša Petra Skansija i tenisača Nikolu Pilića, doktora hrvatskih nogometaša Borisa Nemeca te jednog i jedinog Ćiru Blaževića! Dobro društvo, morate priznati. Ništa od svog tog druženja ne bi bilo bez Vali Božić, naše nastavnice TZK-e, a i školska knjižničarka Jasminka Bertović je sitno pomogla.

4. studenog 2019. u goste nam je stigao Nenad Gračan! Pjesmom ga je dočekao Mali zbor pod vodstvom učiteljice Ele Đekić, a ravnatelj Josip Crnić, prof. uručio mu je prigodne darove. U sportsku priču Nenad Gračan nas je uveo podatkom da je kao osnovnoškolac trenirao i košarku, ali je ljubav prema nogometu prevladala. Svoje prve nogometne korake napravio je na stadionu Kantrida koji mu je „bio pod nosom“. Jednom vrijeme bio je na kaljenju u NK „Orijent“ pa se opet vratio u NK „Rijeka“ da bi 1982. godine debitirao za mladu reprezentaciju Jugoslavije. Nakon toga je veoma brzo završio i u A nogometnoj reprezentaciji, zatim i u olimpijskoj reprezentaciji Jugoslavije pa se dogodilo da je u jednoj godini igrao za tri reprezentacije! S OI u Los Angelesu 1984. godine naš se gost vratio kući s brončanom medaljom oko vrata.

Tijekom svoje nogometne karijere Gračan je igrao i za NK „Hajduk“, kao i za „Real“ iz Ovieda. Igračku karijeru završio je tako da je napravio puni krug i od nogometa se oprostio kao igrač NK „Rijeka“. Nakon igračke karijere ostao je u nogometu i nastavio kao trener. Dotaknuli smo se i našeg nekadašnjeg gosta, legendarnog Ćire Blaževića jer nam je Gračan povjerio da je Ćiro jako puno utjecao na njegovu igračku, ali i trenersku karijeru. Saznali smo i jednu zanimljivost, baš poput učitelja Ćire, Gračan je jedini trener u Hrvatskoj koji je vodio sva 4 najveća nogometna kluba – NK „Rijeka“, NK „Dinamo“, NK „Hajduk“ i NK „Osijek“. Također je bio i izbornik mlade hrvatske U 21 nogometne reprezentacije.

Doznali smo i kako Nenad Gračan provodi slobodno vrijeme. Od sportova prati sve, nogomet mu je i dalje najdraži, ali ga najmanje igra. Najčešće odigra partiju tenisa s prijateljima Pilićem i Skansijem, koji su također bili gosti u našoj knjižnici. „Vrlo interesantno pitanje!“, bio je odgovor kada su ga Mlade knjižničarke pitale kako kao sportaš i muškarac preživljava u kući sa četiri ženske osobe. Onda smo ipak doznali da „nije lako biti okružen ženama“.

Akcija „Knjige i sport“ tradicionalno se održava u školskoj knjižnici pa se za kraj druženja naš gost morao malo prisjetiti školskih dana i dati odgovore na pitanja vezana uz knjige i školu. Tako smo saznali da je bio vrlo dobar učenik, a od predmeta mu je najdraža bila matematika. Kada je lektira u pitanju, odgovor je bio sljedeći: „Lektiru sam obavio jer sam morao, ali sam zato čitao druge knjige. Omiljena knjiga iz djetinjstva mi je U registraturi“. Danas najviše voli čitati „krimiće“.

Druženje s učenicima Nenad Gračan je završio savjetom: „Škola i obrazovanje su najvažniji. Trebate slušati roditelje i učitelje. I vjerujte u sebe jer kada poštuješ sebe, respektiraš i druge!“

Gosti „kalibra“ Nenada Gračana odličan su magnet za privlačenje korisnika u školsku knjižnicu. U tome se i krije osnovna vrijednost Akcije „Knjige i sport“ jer školske knjižnice igraju važnu ulogu u životu učenika budući da u njima počinje odgoj malog čitatelja, razvijaju se čitateljske navike i stječu vještine potrebne za cjeloživotno učenje.                                                          Fotogalerija

Mladi knjižničari i školska knjižničarka Jasminka Bertović, prof.

Fotografije: Vladimir Sušanj

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju