preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

Nakon što su se cijelo prvo polugodište (m)učili sa slovima i abecedom, naši su brojni prvašići napokon postali pravi korisnici školske knjižnice! 5 razrednih odjeljenja(!) i 133 glavice željne znanja i čitanja…  Jupiiiiii! 

Naravno, za svečano primanje prvašića u članstvo školske knjižnice i sama knjižnica morala se prigodno ušminkati i urediti. To je već tradicionalno posao koji sasvim solidno odrađuju Mlade knjižničarke pod budnim okom nešto starije školske knjižničarke. Uz pozdrav dobrodošlice, priredili smo i mini izložbu s najzanimljivijim slikovnicama i lektirnim knjigama za 1. razred, a mjesta se našlo i za prigodni pano te poster s abecedom (kao jumbo šalabahter ukoliko negdje nešto zapne).

Vesela dvosatna druženja započinjali smo pričom o knjigama, knjižnicama i ljepoti čitanja. Mnogo toga prvašići već jako dobro znaju pa slijedi ponavljanje osnovnih kulturnih navika i ponašanja u školskoj (i bilo kojoj drugoj) knjižnici. Knjižničarka im pokazuje raspored knjiga, odnosno gdje su smještene knjige, časopisi i zanimljivi enciklopedijski naslovi za njihov uzrast. Učimo ih da postoji rok posudbe knjiga, dozvoljeni broj knjiga za posudbu, potreba redovitog i točnog vraćanja, kao i čuvanja knjiga, kako bi i drugi učenici uživali u njima. Zatim na red dolazi ono najvažnije - posudba knjiga! Započinjemo je „igrokazom“ u kojem odabrana grupa učenika glumi prvu posudbu, a ostatak „publike“ upija pravila da poslije ne bi bilo neke zabune. Budući da su to pametne male glave, znanje se brzo usvaja pa slijedi napad na police s knjigama za prvašiće (naravno, pristojno i polako, kako priliči ponašanju u školskoj knjižnici)!

Slijedi malo glasnog čitanja, ponavljanja naučenog pa čak i prava interpretacija prve obvezne lektire. Na samom kraju dvosatnog druženja - nagrada! Ove godine u obliku crtanog filma „Pipi Duga Čarapa“. Pipi je dobra, domišljata, snažna, neustrašiva i smiješna te nas na zabavan način uči kako je maštovitost najbolje rješenje za sve probleme. Isto kao Pipi, čak i mnogo, mnogo više, uče nas i knjige! Ili kako bi to rekao naš prvašić Viktor: “Knjige moramo voljeti kao svoju obitelj jer su knjige nešto najvrijednije na svijetu!“                        Fotogalerija

Jasminka Bertović, prof.,
školska knjižničarka

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju