preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
Povijest škole

Općina Viškovo, smještena na sjeverozapadnoj strani grada Rijeke, osnovana je 15.travnja 1993. godine. Jedna je od jedinica lokalne samouprave Primorsko-goranske županije, koje su iz nekadašnje Općine Rijeka osnovane dvije godine nakon proglašenja samostalne države Republike Hrvatske. Danas broji oko 9.000 stanovnika.

Viškovo je danas upotpunjeno svim sadržajima neophodnim za suvremeni način življenja i poslovanja. U središtu mjesta nalaze se; crkva, 0Š "Sveti Matej", dječji vrtići, pošta, zdravstvena stanica, ljekarna, Narodna knjižnica, banka, poslovnica ZAP-a, kreditno-štedna i osiguravajuća društva, benzinska crpka te niz obrtničko-uslužnih djelatnosti.

Nekoliko je većih naselja u Općini Viškovo: Marinići, Viškovo, Marčelji, Saršoni, Mladenići, Sroki i Kosi.

U povijesnim zapisima iz 16. stoljeća spominje se da je kroz današnje Viškovo prolazila prometnica koja je spajala Rijeku i Ljubljanu. Naselje Viškovo nastalo je prema procjeni povjesničara u 18. stoljeću, a članak "Naše sloge" iz 1892. godine govori nam:"Selo sv. Matej jest maleno, ali ubavno mjestance sagrađeno na malenom brežuljku po čemu ga nazivlje okolica "Viškov breg". Neću da ga hvalim, nu mora se priznati da spada među najljepša sela Kastavštine ... Ima lijepih prostranih kuća, a među njima bjelasa se na daleko crkva na čast sv. Mateju, te školska zgrada. Ova potonja nalazi se na najljepšem mjestu sela."
Prije osnivanja Pomoćne škole u Viškovu 1850. godine, djeca su školu pohađala u Kastvu gdje je škola osnovana 1770. godine. Zbog velike udaljenosti Viškova i Kastva, porasta broja stanovništva, ali i njihove osviještenosti da je obrazovanje potrebno svakom djetetu, osnovana je 1880. godine u Viškovu Pučka škola sa svjetovnim učiteljem.
Pomoćna škola od 1850. do 1881. godine nije imala zasebnih i za tu svrhu građenih prostorija. Bila je smještena u privatnim i neprikladnim stambenim prostorijama. Tako je pomoćna škola najprije radila u kući Antona Ronjga - Franelića, a kad je Općina kupila mitnicu za kapelanski stan, podučavalo se u kapelaniji. No, ni u kapelaniji nije dugo ostala jer se premjestila u kuću Antona Kalčića.
Godine 1883. "financialno ministarstvo" je prodalo Općini vojnu zgradu koja je kupljena i adaptirana za školske svrhe. Međutim, zbog stalnog povećanja broja učenika pokrenuto je pitanje izgradnje nove školske zgrade u Svetom Mateju koja je svečano otvorena i počinje s radom 18. rujna 1910. godine. Ubrzo niti nova školska zgrada nije mogla udovoljiti nastalim potrebama, budući da je na jednog učitelja dolazilo stotinjak učenika. Tada su osnovane pomoćne škole, najprije u Pehlinu, zatim u Saršonima i Marčeljima.
Godine 1959. škola dobiva naziv "Vitomir Širola Pajo" prema narodnom heroju i prvoborcu iz Brnasi, a 1992. godine ponovno se vraća prvobitni naziv - Osnovna škola "Sveti Matej".
Godine 1974. sagrađena je današnja školska zgrada u sklopu "stare škole". Pored nekadašnje "stare ljepotice" niklo je novo suvremeno zdanje koje je u svojih deset suvremenih učionica primilo mnoštvo učenika željnih novog prostora.
TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju