preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

“Postojani kositreni vojnik”

11. taktilna slikovnica učiteljice Jadranke Novak

 

“Postojani kositreni vojnik” poznata je bajka danskog književnika H.C. Andersena. To je priča o ljubavi između lijepe balerine izrađene od papira i vojnika s jednom nogom, koji je predstavnik onih koji su drugačiji. Andersenove bajke čitaju se u lektiri drugog razreda, a mnogi knjigoljupci im se rado vraćaju i u odrasloj dobi. Mnogi, ali ne svi jer slijepa i slabovidna djeca nemaju tu mogućnost. Broj slikovnica, ali i knjiga općenito, za osobe s oštećenjem vida vrlo je malen, a one koje postoje iznimno su skupe.

Čitatelji koji češće “bace oko” na mrežne stranice naše škole ili “Matej”, list školske knjižnice, već doooobro znaju za našu učiteljicu Jadranku Novak i dugogodišnju suradnju naše školske knjižnice s  Prvom dječjom knjižnicom za djecu s oštećenjem vida u OŠ Pećine. Učiteljica Jadranka izrađuje taktilne slikovnice još od 2010. godine kada se odazvala na pomoć i sudjelovanje u humanitarnoj akciji “Knjižničari knjižnici!”, kojom su knjižničari PGŽ-e pomogli u obnovi fonda Prve dječje knjižnice za djecu s oštećenjem vida. Od tada do danas, učiteljica Jadranka je svojim dobrim srcem i vrijednim rukama napravila deset (10!) taktilnih slikovnica, izrađenih primjereno potrebama slabovidne i slijepe djece. Zahvaljujući tome i djeca s oštećenjem vida mogu uživati u slikovnicama i književnim djelima koja im inače ne bi bila dostupna.

“Postojani kositreni vojnik” je jedanaesta taktilna slikovnica kojom ćemo razveseliti mališane koji nisu u mogućnosti uživati u knjigama i čitanju poput nas ostalih. U Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica (listopad) slikovnicu ćemo odnijeti prijateljima u Knjižnicu za djecu s oštećenjem vida, a prije toga ćemo ju predstaviti našim učenicima tijekom obilježavanja ovogodišnje Noći knjige. Tema jubilarne, desete Noći knjige je “Ljekovita moć knjige”, a to je upravo ono što učiteljica Jadranka svojim radom čini već cijelo desetljeće! Bravo!!!                          Fotogalerija

“Sami možemo toliko malo, zajedno možemo toliko mnogo”. Helen Keller

Jasminka Bertović, prof.,
školska knjižničarka

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju