preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

U ponedjeljak, 22. listopada i utorak, 23. listopada 2012., spojili smo u školskoj knjižnici proslavu Međunarodnog dana školskih knjižnica i zajedničku akciju svih knjižnica u Hrvatskoj - “Čitajmo zajedno”!

U odličnom društvu s prijateljima iz 3.a, 3.b, 3.c, 3.d, 3.e, 4.a, 4.b, 4.c, 4.d, 4.e razreda, njihovim učiteljima, nonama, nonićima, bakama, djedovima i dvije mame, organizirali smo književno sijelo na kojem su učenici čitali svoje književne uratke na ovogodišnju temu Mjeseca hrvatske knjige - “Europska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti”.

Bilo je to veselo dvodnevno književno sijelo, koje je preraslo u pravo generacijsko druženje! Učenici su čitali svoje pjesmice i priče posvećene starijim osobama iz svoje sredine, a none i nonići, bake i djedovi podijelili su s nama sjećanja iz djetinjstva i poklonili nam puno lijepih priča, mudrih riječi i savjeta.

Iz učeničkih radova, punih ljubavi i topline, saznali smo da većina ima veliku sreću i bogatstvo živjeti ili provoditi praznike sa svojim bakama i djedovima, neki čak i s prabakama i pradjedovima! Pa se onda vrijeme provodi u „berbi slasnih jagoda iz vrta“, „ide se s nonićima u ribe“, „igra se nogomet“, „boća se“, s nonama se „peku keksi“, „ide se na koncert Dražena Zečića“, a jedna domišljata unučica često „nonića prošeće do kakvog trgovačkog centra“. Kad su bolesni, često su none te koje im pričaju priče i nose topli kakao u krevet, a neki moderni nonići čak svoje unuke „provozaju na motoru“!

Neki su se učenici sjetili i svojih najmilijih koji više nisu s njima. Zahvaljujući njihovim toplim riječima svi smo se jednoglasno složili da su none i nonići pravo blago i bogatstvo koje moramo čuvati i jako voljeti. Lijepi su bili i radovi koji su se sjetili starijih i nemoćnih susjeda kojima pomoć i druženje s našim mališanima uljepšavaju i krate „duge dane u samoći“.

Posebnu ljepotu dvodnevnom književnom druženju u školskoj knjižnici dali su none i nonići koji su nam došli u goste. S nama su bile Sarina baka Jasminka i Emina baka Mimica. Obitelj Faflja je bila najbrojnija jer su došli i nono Keko i mama Iva. Nono Mladen došao je podržati unučicu Anamariju, a pranona Branka svoga Paula. Posebno nas je razveselila Teina nona Dunja, učiteljica koja i u mirovini zna što klinci najviše vole pa je počastila brojnu ekipicu Smokijem i slasnim Kiki bombonima! Boje 4. b „branili su“ Darijeva mlada nona Snježana, Petrina nona Zdenka, Lorenin nono Vinko, Ninin dida Vlatko i Tomislavova mama Sandra.

Bilo je to izuzetno veselo i kreativno druženje kojim smo podržali manifestaciju kojom se populariziraju knjige i čitanje. Time smo se na najbolji mogući način odazvali inicijativi ovogodišnjeg Mjeseca knjige – jačanju svijesti o doprinosu starijih osoba u društvu i solidarnosti između generacija. Ujedno smo i ispunili glavni cilj - potaknuli smo učenike na druženje s knjigom i na što češći boravak u školskoj knjižnici što je osnovni preduvjet stvaranja trajnih navika čitanja i cjeloživotnog učenja na izvorima informacija i znanja.

 

                                                                                                                                                                                              Jasminka Bertović Pupić, prof., školska knjižničarka

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju