preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

Dan hrvatske glagoljice u našoj knjižnici

 

Hrvatska glagoljica dobila je svoj dan! Na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Hrvatski sabor je 22. veljače proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Odabran je datum 22. veljače jer je to dan kada je u ličkom mjestu Kosinju 1483. godine tiskana prva hrvatska glagoljička knjiga – „Misal po zakonu Rimskoga dvora“. Nije loše znati da je ovaj hrvatski glagoljski prvotisak tiskan samo 28 godina nakon Gutenbergove  Biblije, a sama  činjenica da je misal tiskan na hrvatskom jeziku i glagoljicom važan je dokaz da su Hrvati već u 15. stoljeću bili izrazito društveno, gospodarski i kulturno razvijen narod.

Tragom naših predaka krenuli smo i mi i to s posebnim zadatkom… Na inicijativu uvijek kreativne Ines Kovač, prof. matematike, školska knjižničarka je šiiiirom otvorila vrata knjižnice i ugostila profesoricu i njen 6.a. U našoj školskoj knjižnici ima mnogo izvora znanja o glagoljici, na ulaznim vratima je natpis na glagoljici, a u samom središtu knjižnice knjižničarka je, tamo negdje u stoljeću sedmom, postavila veliki poster s hrvatskom glagoljicom. Mjesto savršeno za zadatak koji je čekao naš 6.a razred.

O čemu se točno radi? Sadašnje šestaše četiri je godine, tijekom razredne nastave, vrijedno i s ljubavlju učila učiteljica Gordana Zorić. Usadila im je učiteljica Gordana i ljubav prema knjigama pa dosta čitaju i svoje slobodno vrijeme često provode u školskoj knjižnici. Zato je bilo sasvim logično da se ideja sadašnje razrednice Ines Kovač provede u praksi upravo u školskoj knjižnici. Učiteljica Gordana je nedavno operirala rame i bit će na dužem bolovanju. Profesorica Kovač je došla na ideju da učenici napišu par riječi kojima će nekadašnjoj učiteljici zaželjeti brzi oporavak. Budući da se upravo obilježavao Dan hrvatske glagoljice, činilo se najprirodnije da to bude upravo na glagoljici!

Kako je sve to izgledalo, kao i samo pisamce te potpise učenika (i sadašnje razrednice), možete vidjeti na fotkama. Prijevoda na latinicu nema jer je ekipa iz 6.a odlučila prepustiti učiteljici da sama prouči što piše (da joj ne bude dosadno na bolovanju!). Ostale znatiželjnike također pozivamo u knjižnicu da proučavajući glagoljicu sami odgonetnu o čemu se radi…

Školska knjižnica ponovno se pokazala kao mjesto gdje možemo spojiti učenje i zabavu i još to začiniti lijepim mislima i dobrim djelom.

Mlade knjižničarke

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju