preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

U SUSRET MJESECU HRVATSKE KNJIGE 2018.

 

JOŠ JEDNA TAKTILNA SLIKOVNICA IZ „RADIONICE“

UČITELJICE JADRANKE NOVAK

 

Mjesec hrvatske knjige kuca nam na vrata (knjižnice i škole) pa je pravo vrijeme za podijeliti s vama jednu lijepu priču…

Još tamo davne 2010. godine školski knjižničari Primorsko-goranske županije organizirali su i proveli humanitarnu akciju „Knjižničari knjižnici“, kojom su izradili veliki broj taktilnih slikovnica za korisnike Prve dječje knjižnice za djecu s oštećenjem vida u Osnovnoj školi Pećine u Rijeci. Suradnja u našoj školi traje i dan danas budući da dobra i vrijedna učiteljica Jadranka Novak kontinuirano izrađuje jednu do dvije taktilne slikovnice godišnje. Jedna od Jadrankinih taktilnih slikovnica bila je 2016. godine izložena u Tiflološkom muzeju u Zagrebu u sklopu izložbe „Dodirni priču“ kao dio nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja pod nazivom „I ja želim čitati“! Jadrankin rad i trud imaju veliku vrijednost jer su taktilne slikovnice veoma skupe ili ih uopće nema na tržištu pa zahvaljujući ovima koje izradi slijepi i slabovidni mališani mogu uživati u slikovnicama poput svih drugih učenika osnovne škole.

            Ove godine je na red došla izrada taktilne slikovnice prema originalnoj slikovnici „Dome, slatki dome“ poznatog dječjeg spisatelja Svjetlana Junakovića. To je topla i poučna priča o malenom mišu koji odlučuje potražiti novi dom, putuje po cijelome svijetu, upoznaje nove krajeve i mnogobrojne životinje da bi na kraju shvatio da je kod kuće najljepše. Očito je školska knjižničarka „totalno dosadila“ svojim oduševljenjem i neprestanom pričom o spomenutoj slikovnici pa je učiteljica Jadranka uzela stvar u svoje ruke i taktilna slikovnica „Dome, slatki dome“ već je na policama Prve dječje knjižnice za djecu s oštećenjem vida u Osnovnoj školi Pećine.

            Prije nego je mala delegacija naše škole predala taktilnu slikovnicu u Osnovnu školu Pećine, školska knjižničarka ju je s velikim guštom predstavila našim mališanima iz razredne nastave. U školskoj knjižnici održala je edukaciju o potrebama slijepe i slabovidne djece, upoznala ih s brajicom, pismom za slijepe te predstavila taktilnu slikovnicu, objasnivši kako se radi i kako se koristi. Nakon toga su učiteljica Jadranka i školska knjižničarka Jasminka s Mladim knjižničarkama posjetile Prvu dječju knjižnicu za djecu s oštećenjem vida i s velikim veseljem predale Jadrankinu taktilnu slikovnicu u prave ruke. U Osnovnoj školi Pećine ugodan i topao doček, kao i uvijek, priredile su nam ravnateljica škole gospođa Jasna Vukonić-Žunič, defektologinja i tiflopedagoginja Javorka Milković te školska knjižničarka Ksenija Sobotinčić Štropin.

            Naša škola već godinu dana sudjeluje u projektu „Pokreni promjenu!“, koji za cilj ima promicanje demokratskih vrijednosti, prihvaćanje različitosti i smanjivanje predrasuda kako bi naši učenici postali odgovorni i zreli članovi društva koje postaje sve raznolikije. Nama je izrazito drago da smo još 2010. godine izradom taktilnih slikovnica pokrenule jedan od kotačića promjena i da svih ovih godina humanitarnim radom činimo dobro djelo našim malim prijateljima koji knjige čitaju (srcem i) dodirom. 

            Naravno, učiteljica Jadranka već priprema novu taktilnu slikovnicu pa ova lijepa priča traje i dalje… Fotogalerija

Jasminka Bertović, prof.,

        školska knjižničarka

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju