preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

14. veljače (osim što je Valentinovo) je Međunarodni dan darivanja knjiga! Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjiga probuditi ljubav prema čitanju i ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu.

Ove su godine knjižničari u Hrvatskoj po četvrti puta obilježavali ovaj dan organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!” Akcija darivanja slikovnica organizirala se u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”, pozivajući djecu i odrasle da nove ili rabljene, ali očuvane slikovnice i dječje knjige daruju potrebitima – dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji.

Knjižnica OŠ „Sveti Matej“ je već dugi niz godina pokretač i organizator humanitarnih akcija te kontinuirano senzibilizira svoje male i velike korisnike za pomoć potrebitima! Od 2010. godine izrađujemo taktilne slikovnice za Prvu dječju knjižnicu za djecu s oštećenjem vida u OŠ Pećine, a od 2012. godine kroz humanitarno-ekološke akcije surađujemo s Društvom multiple skleroze u Rijeci.

Akcija darivanja knjiga za Dječju bolnicu Kantrida sasvim je očekivani nastavak promicanja društveno-humanističkih vrednota u okviru odgojno-obrazovne djelatnosti naše školske knjižnice.

Akciju je pokrenula školska knjižničarka Jasminka Bertović, prof. U suradnji s ravnateljem škole, Josipom Crnićem, prof. i uz veliku pomoć i podršku učitelja, knjižničarka je pozvala učenike, roditelje/staratelje, bake i djedove, mještane Viškova i ostale ljude dobra srca da u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!” sudjeluju u humanitarnoj akciji “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!” Prikupljene knjige smo odlučili darovati Dječjoj bolnici Kantrida sa željom da malim bolesnicima barem malo olakšamo boravak u bolnici i uljepšamo im dane provedene na liječenju.

Akciju smo pokrenuli 14. veljače 2017. na dan kada se obilježava Međunarodni dan darivanja knjiga, a kako je cijela akcija u znaku povezivanja djece s knjigom, sama primopredaja se održala 3. travnja 2017., dan nakon obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige. Odaziv je bio i više nego uspješan, prije svega zahvaljujući angažmanu i podršci učitelja OŠ „Sveti Matej“. Učenici naše škole darovali su nešto malo manje od 400 knjiga (!) od čega je najveći broj slikovnica, zatim su tu lektirne knjige i dječje enciklopedije te manji broj stripova.

Primopredaja donacije održala se 3. travnja 2017. godine u prostoru Poliklinike Dječje bolnice Kantrida. Prof. dr. Sandro Dessardo, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Rijeka i doc. dr. Harry Nikolić, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju zahvalili su Školi na ovoj hvalevrijednoj akciji. OŠ „Sveti Matej“ su pri primopredaji predstavljali Josip Crnić, prof., ravnatelj škole, Jasminka Bertović, prof., školska knjižničarka, Vali Božić, nastavnica TZK-e te učenici petog i osmog razreda, članovi Mladih knjižničara.

Humanitarnu akciju popratili su lokalni mediji: Kanal Ri, Novi list, Glasnik Općine Viškovo i portal Fiuman.hr.

Inicijatori akcije i OŠ „Sveti Matej“ od srca zahvaljuju svim učenicima, roditeljima i dobrim ljudima koji su podržali akciju i pokazali da imaju veliko srce za male bolesnike. BRAVO!

Mladi knjižničari & školska knjižničarka Jasminka Bertović, prof.

Fotogalerija
 

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju