preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

Festival znanosti 2017. u našoj školskoj knjižnici

 

Odmah nakon Noći knjige koja je „zagrlila vikend“ i trajala od 21. do 24. travnja, slijedio je Festival znanosti. Ove godine petnaesti po redu, održavao se paralelno u 22 hrvatska grada u razdoblju od 24. do 29. travnja 2017. Tema ovogodišnjeg Festivala bila je Vrijeme (u svim značenjima te riječi), a u svojem bogatom programu nudio je sadržaje za sve uzraste.

Osnovni cilj Festivala znanosti je popularizirati znanost te približiti znanost i znanstvenike prvenstveno djeci i mladima. Nismo bili u prilici nazočiti predavanjima i radionicama koje su se u organizaciji Sveučilišta u Rijeci održavale u Prirodoslovnom muzeju, Astronomskom centru Rijeka, Sveučilišnoj knjižnici Rijeka, Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci…, ali je zato Festival znanosti 2017. „došao“ k nama, u našu frekventnu školsku knjižnicu. Na poziv Jasmine Mamule, profesorice hrvatskoga jezika i književnosti, našu su školu 26. travnja 2017. posjetile docentice s Ekonomskoga fakulteta u Rijeci

Dr.sc. Maju Grdinić i dr.sc. Bojanu Olgić Draženović ugostili smo u školskoj knjižnici, gdje su za naše brojne osmaše održale veoma zanimljivo i edukativno predavanje/radionicu „Novac kroz vrijeme za osnovnoškolce“. U prvom dijelu predavanja dr.sc. Olgić Draženović prezentirala je razvojni put novca kroz povijest, od samih početaka i razmjene dobara pa sve do virtualnog novca koji je naša budućnost. U drugom dijelu radionice saznali smo više o porezima i zašto su potrebni. Dr.sc. Grdinić najprije nam je pojasnila kada su se i kako počele razvijati banke da bi nam u nastavku objasnila čitav niz zanimljivih i korisnih informacija. Primjerice, dotakli smo se razloga zašto država ne smije davati u opticaj previše ili premalo novca te saznali kamo ide porez koji plaćamo državi.

Pokazalo se da je većina naših učenika solidno financijski opismenjena i da barataju određenim količinama znanja koja će im itekako koristiti u budućnosti. Iz istog razloga (i potrebe) dogovorili smo u skoroj budućnosti novu suradnju u kojoj bi profesori Ekonomskoga fakulteta Rijeka pripremili radionice i predavanja za ostale učenike naše škole, a najvjerojatnije bi i većini djelatnika dobro došlo naučiti kako što kvalitetnije iskoristiti novčiće kojima raspolažu.

Kao i svaki put do sada, školska knjižnica je ponovno potvrdila staru, dobru istinu da je mjesto u kojem u svakoj prilici možemo naučiti nešto novo te obogatiti i proširiti svoje interese i znanja. Naša školska knjižnica zaista je mjesto gdje učenici stječu vještine za učenje kroz cijeli život i osposobljavaju se za život odgovornih građana.

Fotogalerija

Jasminka Bertović, prof.,
školska knjižničarka

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju