preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

Promocija filma „OBAHAJANJA HALUBAJSKEH ZVONČARI 2014.“ u školskoj knjižnici

 

Mjesec je veljača što znači da su maškare i pusna događanja u punom jeku! Zato smo 9. veljače 2017. u školskoj knjižnici ugostili nekadašnju učenicu naše škole, spisateljicu Tatjanu Udović, koja nam je predstavila svoj film "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.".

Halubajski zvončari su bogatstvo i ponos našega kraja te najbolji čuvari tradicije i identiteta Halubja i Kastavštine. Za one koji ne znaju (sram ih bilo!), Ministarstvo kulture RH proglasilo ih je 2007. godine kulturnim nematerijalnim dobrom od značaja za Republiku Hrvatsku, a njihovo tradicionalno trodnevno obahajanje nalazi se i na UNESCO-voj Reprezentativnoj  listi nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Film Tatjane Udović vrijedan je i zanimljiv najviše zbog činjenice što prikazuje samu srž „zvončarske užance“. Halubajski zvončari poznati su po svojim karakterističnim maskama, gostuju i zapaženi su po cijelome svijetu te na mnogim karnevalima, a već i ptice na grani znaju da tradicionalno zatvaraju poznati Riječki karneval. Ono što je izvan granica našega Halubja manje poznato upravo je tradicionalni ophod Halubajskih zvončara po selima njihovoga kraja.

Za vedro, veselo i bučno pusno druženje na promociji filma u školskoj knjižnici zaslužni su naši super šestaši i osmaši (njih stotinjak!) u pratnji profesora (Tatjane Makovac, Nataše Maričić, Tee Varlaj, Ivane Marčelja, Jelene Kustić i Tomislava Pernjaka). Uz tajnicu škole Laru Dubrović, promociji filma bili su nazočni i gđa. Slobodanka Orešković, zamjenica načelnice Općine Viškovo, Nevio Sušanj, predstavnik Halubajskih zvončara, predstavnici Matice hrvatske Općine Viškovo te autoričini prijatelji i kolege.

Predstavljanje je započelo zvončarskim kolom Mićeh zvončari, učenika naše škole. Paulo, Dario i Tin (osmaši), Paolo, Karlo, Dino i Matej (šestaši) i fenomenalni prvašić Mateo dobro su zagrijali atmosferu i gromoglasnom zvonjavom pokazali (i dokazali) da nema straha za tradiciju i budućnost Halubajskih zvončara. Nazočnima se prigodnim riječima obratio i Nevio Sušanj, predstavnik Halubajskih zvončara, koji je ujedno i zahvalio autorici što je na ovaj način pridonijela očuvanju kulture i promocije Halubja.

Gostovanje Tatjane Udović u knjižnici OŠ „Sveti Matej“ medijski je popraćeno u tisku i na brojnim portalima. Djelić promocije filma možete i vidjeti klikom na link:

https://www.youtube.com/watch?v=AxLzAf4Vafo&feature=youtu.be

Fotografije s promocije filma izradio je VLADIMIR SUŠANJ.

Jasminka Bertović, prof.,
školska knjižničarka

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju