preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA


Međunarodni dan školskih knjižnica proglasila je 1999. godine predsjednica Međunarodne organizacije školskih knjižničara, dr. Blanche Wools, a potvrdio 2005. godine novi predsjednik, Peter Genco.

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se svake godine četvrtog ponedjeljka u mjesecu listopadu s određenom temom vezanom uz rad školskih knjižnica. Taj dan školske knjižnice širom svijeta nizom događanja na dogovorenu temu promiču svoju ulogu i značaj u vlastitoj sredini.

U Hrvatskoj ga obilježavamo od 2002. godine, a broj aktivnosti iz godine u godinu raste. I OŠ „Sveti Matej“ obilježava Međunarodni dan školskih knjižnica od 28. listopada 2002. godine, tradicionalno slaveći „rođendan“  svojeg malog „hrama znanja i informacija“.

 

Međunarodni dan školskih knjižnica slavi se u Mjesecu hrvatske knjige, tradicionalnoj nacionalnoj kulturnoj manifestaciji s osnovnim ciljem promicanja knjiga i čitanja. Manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2011. godine posvećena je pjesništvu i nosi naziv „Čitajmo pjesnike!“.  Stoga smo u knjižnici OŠ „Sveti Matej“ u ponedjeljak – 24. listopada 2011. godine – na dan kada se po cijeloj kugli zemaljskoj obilježava Međunarodni dan školskih knjižnica, organizirali veselu, razigranu i zabavnu rođendansku feštu i uz veliku pomoć malih prijatelja  - ČITALI POEZIJU!!!

 

         Već i ptičice na grani znaju da je naša škola puna đaka (vjerujte nam, ima nas 850!) pa je nemoguće u školsku knjižnicu ugurati sve zainteresirane za proslavu Međunarodnog dana školskih knjižnica. Kako na mladima svijet ostaje, a prvašići još uče abecedu, odlučili smo ovogodišnji Dan knjižnica proslaviti u društvu učenika 2.a, 2.b, 2.c, 2.d, 2.e razreda i njihovih učiteljica. Školska knjižničarka zamolila je učiteljice da s klincima prorade na njihovom pjesničkom izričaju te da mali poete na druženje donesu svoje poetske uratke. Možemo vam odmah priznati da, ako sudimo po našim klincima, nema straha da će poezija izgubiti svoje mjesto među čitateljima, već naprotiv - prije da se u redovima naših pjesnika iz drugih razreda naziru neki novi Cesarić, Tadijanović, Parun…

           

          Budući da je riječ o proslavi, rođendanu školske knjižnice, druženje smo započeli u veselom i zabavnom tonu. Školska knjižničarka je najprije pročitala slikovnicu „Pjesma o zmajevima“ Ljubice Kolarić-Dumić, a zatim smo se punom parom raspjevali na istu temu. Za probijanje leda pobrinuo se super Mateo iz 2.c pročitavši svoju pjesmicu, a poslije su ga hrabro slijedili njegovi prijatelji iz razreda. Eni, Marko, Romana i još jedan Marko iz 2.e zajedničkim su snagama napisali pjesmu o nadaleko poznatom Ružnom pačetu i još je smjestili na veliki zeleni plakat, koji se sada zasluženo smiješi sa zida školske knjižnice. Veliki pljesak „zaradile“ su pjesnikinje Klara iz 2.e i Manuela iz 2.c,  a „za pet“ su bili i Dorijan, Elena, Katarina i Iris iz 2.b. Školska knjižničarka „švercala“ se tuđim radovima pa je mališanima čitala pjesmice razigranog Zvonimira Baloga, a zajedničkim snagama recitirali smo nadaleko poznatog „Grgu Čvarka“. Super je bila i Ivona iz 2.a, a ekipica iz njenog razreda je zaista bila u pravom rođendanskom raspoloženju pa smo zahvaljujući njima druženje završili gromoglasnim pjevanjem pjesmice „Muhara“!

 

Bilo je to izuzetno veselo i kreativno druženje kojim smo na najbolji mogući način podržali manifestaciju kojom se populariziraju knjige i čitanje. Da smo u tome uspjeli svjedoče silne prekrasne pjesmice koje su, u danima koji su slijedili, školskoj knjižnici na dar donijeli mališani iz drugih razreda.

A tu je i prekrasna rođendanska čestitka prijatelja iz 2.b razreda, prava mala knjiga u kojoj je svaki učenik posvetio školskoj knjižnici jednu stranicu ispunjenu crtežima i dojmovima s našeg druženja. „Danas je u knjižnici bilo super!“; „Bilo mi je lijepo. Bila sam sretna!“; „Današnji dan u knjižnici bio je najbolji dan.“; „Jedva čekam da opet svi zajedno budemo u knjižnici!“, samo su neke od poruka koje pokazuju da smo ispunili cilj. Potaknuli smo učenike na druženje s knjigom i na što češći boravak u školskoj knjižnici što je osnovni preduvjet stvaranja trajnih navika čitanja i korištenja knjižničnih službi i usluga.

 

 

KNJIŽEVNI SUSRET SA SPISATELJICOM LJUBICOM KOLARIĆ-DUMIĆ

 

03. studenoga 2011.g. ugostili smo u školskoj knjižnici dječju spisateljicu  Ljubicu Kolarić-Dumić. Zahvaljujući velikoj pomoći predstavnika izdavačke kuće "Školska knjiga" (hvala Sandri i Dori!), naši drugaši, njih stotinjak, sa svojim razrednicama uživali su u književnom susretu punom prekrasnih stihova i uglazbljenih pjesmica naše drage gošće. U potpunosti smo se pridržavali ovogodišnje teme Mjeseca knjige – „Čitajmo pjesnike!“.

 Na samom početku druženja školska knjižničarka je, kao što i priliči pristojnom domaćinu, predstavila dragu gošću te joj predala darove – Monografiju OŠ „Sveti Matej“, 14. broj “Mateja – biltena Mladih knjižničara” i primjerak školskog lista „Tratinčica“. Riječ dobrodošlice gošći uputio je i ravnatelj škole, Josip Crnić, prof., a slijedilo je i posebno iznenađenje. Učiteljica Sandra Mikšić odlično je pripremila male cure iz 2.E razreda pa nam je Iva Ljevar, uz plesnu pratnju Eni Bačelić i Leone Marić, otpjevala „Pjesmu o zmajevima“  i oduševila gošću. Riječ je, zapravo, o istoimenoj slikovnici Ljubice Kolarić-Dumić, s popratnim glazbenim cd-om, koju nam je gošća predstavila na ovom vedrom i raspjevanom druženju.

          Osim što piše o zmajevima, naša draga gošća piše i pjesmice o mraku pa nam je predstavila svoju slikovnicu „Ja se mraka ne bojim“ – zbirku poezije koja još nosi podnaslov „Dječja uspavanka“. Najprije smo pošteno i bez „muljanja“ morali priznati da li se bojimo mraka (ili smo ga se nekada davno bojali). Mnogi su iskreno dignuli ruku, čak i učiteljice i školska knjižničarka. Onda nam je naša gošća čitajući stihove objasnila da i mrak može biti dobar, nježan i pažljiv, dragi prijatelj koji povjerljivo čuva naše tajne i pomaže nam da bezbrižno utonemo u san. Da ne bi sve ostalo samo na riječima, poslušali smo i uglazbljenu verziju pjesmice „Ja se mraka ne bojim“. Ubrzo je cijela školska knjižnica pucala po šavovima, kada su naši klinci zajedno s Ljubicom Kolarić-Dumić pjevali vesele stihove „mračne“ pjesme. Smijeh, pljesak i veseli dječji glasovi pokazali su da je doista uz pjesmu sve lakše pa čak i pretvoriti „crni i strašni“ mrak u iskrenog prijatelja!

          Šarenim ilustracijama slikovnicu „Ja se mraka ne bojim“ čitateljima je osvijetlio nadaleko poznati riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić. Dragi barba Vojo oslikao je i „glazbenu slikovnicu“ „Izašli iz priče“, koju nam je gošća također predstavila na druženju. Kako je i sama priznala, iako sada umirovljena, dugogodišnja je nastavnica hrvatskoga jezika pa se sasvim prirodno nametnulo da jednu zbirku stihova posveti školskoj lektiri. Knjigu pjesama za djecu „Izašli iz priče“ također prati glazbeni cd, a pjesmice su posvećene najpoznatijim likovima dječje književnosti (Šegrtu Hlapiću, Hrabrici, Ružnom pačetu, Bambiju, Pipi Dugoj Čarapi…).

          Kako sve lijepe stvari u životu brzo prolaze, tako je i naš susret s Ljubicom Kolarić-Dumić projurio u trenu. Gošća je za uspomenu dobila i nekoliko crteža zmajeva iz radionice naših malih vrijednih drugašića, a do nekog ponovnog druženja ostala su zadovoljna lica naših malih prijatelja iz drugih razreda. Mnogi su klinci kući veselo otrčali s potpisanim slikovnicama i cd-om, a svima u publici ostat će u trajnom sjećanju književni susret s mnogo pjesme, veselja i prekrasnih stihova.

 U Mjesecu knjige posvećenom poeziji druženje s Ljubicom Kolarić-Dumić u školskoj knjižnici ponovno je potvrdilo da se pjesmom prenosi ljepota, dobrota i pouka, da se poezijom usađuju osnovne ljudske vrline kao životne vrijednosti. Želite li i vi uživati u ljepoti riječi naše današnje gošće, školska knjižnica nudi vam knjige:

          -  „Pjesma o zmajevima“, slikovnica s glazbenim cd-om;
          - „Ja se mraka ne bojim“, slikovnica;
          -  „Igrajmo se radosti“, zbirka stihova;
          -
„Uz baku je raslo moje djetinjstvo“, zbirka kratkih priča.

 

 

 

 

TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju