preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
 

Školske knjižnice već su odavno prestale biti samo i jedino mjesta za posudbu knjiga… U njima počinje odgoj malog čitatelja, razvijaju se čitateljske navike i stječu vještine potrebne za cjeloživotno učenje.

U skladu s takvim načinom razmišljanja, knjižničarka OŠ „Sveti Matej“ već godinama organizira raznolike akcije i manifestacije kojima „širi horizonte“ i  donosi nešto novo i drugačije. Jedna od takvih akcija je projekt u kojem spajamo (samo) naizgled nespojivo - knjige i sport! Sama ideja druženja s poznatim hrvatskim sportašima, članovima Hrvatskoga kluba olimpijaca potekla je od Vali Božić, nastavnice TZK-e u našoj školi, koja je i glavni organizator druženja. Tako smo nakon košarkaša Aramisa Naglića, zlatnih rukometaša Alvara Načinovića i Valtera Matoševića te proslavljene paraolimpijke Milke Milinković, ove godine, 16. rujna, u školskoj knjižnici ugostili „trenera svih trenera“ – MIROSLAVA ĆIRU BLAŽEVIĆA!!!

Zahvaljujući iznimnom trudu nastavnice Vali Božić, legendarni nogometni trener u goste nam je došao u društvu još jedne legende, velikog sportskog znalca, novinara Orlanda Rivettija pa su naši klinci saznali i mnogo zanimljivih pojedinosti o zvanju sportskog novinara.

Nasmijanog Ćiru Blaževića dočekali smo gromoglasnim, navijačkim pljeskom i pjesmom školskog zbora pod ravnanjem voditeljice Ivane Marčelja, prof. Druženje je potrajalo gotovo dva sata, a i nakon toga je Ćiro, uz svoj šarmerski osmijeh, podijelio bezbroj autograma i „odradio“ isto toliko fotografiranja. Našim je učenicima pričao o svojoj mladosti, igračkim danima u „Dinamu“ i „Rijeci“, trenerskom poslu, nezaboravnim trenutcima kada je u Francuskoj 1998. nogometnu reprezentaciju doveo do trećeg mjesta na svijetu… Saznali smo kako je dobio nadimak Ćiro, pričao nam je o teškom djetinjstvu i neimaštini, emigraciji u Švicarsku gdje je da bi preživio radio sve i svašta, a samo osam godina nakon toga već je vodio švicarsku nogometnu reprezentaciju. Svakako, dotakli smo se i knjiga te doznali da je Ćiro pravi knjigoljubac i istinski uživa u čitanju i lijepoj književnosti. Kao osnovnoškolac „gutao“ je djela Karla Maya i uživao u romanima Marije Jurić Zagorke.

Naši su učenici sportaši bili izuzetno motivirani za razgovor s legendom hrvatskoga sporta pa je Rocco iz 8.b (koji je potpisao profesionalni ugovor s NK Rijekom) dobio pregršt vrijednih savjeta, kao i ostali nogometaši u brojnoj publici. Ćiro se oduševio znanjem naših učenika o sportu, kao i elokvencijom pa je malu Iris iz 6.b usporedio s Ciceronom! J Ipak, mislim da smo ga najviše oduševili kada mu se obratio fenomenalni Hari Aldon iz 8.c, odjeven u sako s bijelim šalom i „replikom“ famozne francuske policijske kape na glavi. I još je Ćiri, velikom ljubitelju čokolada, poklonio jednu u xxl veličini… A veselo je bilo i kada se Ćiro javio na mobitel pa smo svi u jedan glas gromoglasno pozdravili gospođu Zdenku, Ćirinu suprugu s kojim dijeli dobro i zlo već dugih pedeset godina. Kako i sam ima šestero unučadi, jako se dobro snalazi s djecom pa su naši klinci pozorno upijali sve životne mudrosti i savjete osamdesetogodišnjeg „vječitog dječaka“. 

„U životu sam brzo učio i ništa mi nije bilo teško. Život nosi velike prepreke, tko nije spreman napraviti žrtvu, neće uspjeti. Zato, djeco, puno učite jer znanje je najveći autoritet i otvara sva vrata“, poručio nam je Ćiro.

Druženje sa Ćirom Blaževićem u knjižnici OŠ „Sveti Matej“ medijski je popraćeno tekstovima u Novom listu i Glasniku Općine Viškovo.

 

Jasminka Bertović Pupić, prof.,
školska knjižničarka

TražilicaKalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju