preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
Vijesti

7. Dani medijske pismenosti – „Mediji i mi u školskoj knjižnici“

Dani medijske pismenosti projekt su Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi svako proljeće još od 2018. godine. Kao i svih godina do sada, rado smo se uključili u projekt i pod sloganom „Mediji i mi u školskoj knjižnici“ nastavili s razvijanjem kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti mladih.

7. Dane medijske pismenosti proveli smo u razdoblju od 16. do 29. travnja 2024. Školska knjižničarka je uz pomoć učiteljica razredne nastave organizirala radionice, predavanja i projekcije videolekcija. S učenicima 2. razreda čitali smo „Slikovnicu o medijima“, koja djeci na jednostavan način pruža priliku usvojiti jednu od prvih lekcija medijske pismenosti, a to je uočavanje razlike između svijeta medija i stvarnoga svijeta. U radionici smo proveli iskustvenu aktivnost u kojoj su učenici uspoređivali doživljeno vlastitim osjetilima s doživljajima sadržaja iz medija u obliku znakova i simbola. S učenicima 3. razreda proveli smo radionicu „Reklame oko nas“ u kojoj smo ih naučili analizirati te kritički promatrati i vrednovati reklame, oglase i medijske sadržaje uopće kako bi i sami postali odgovorni medijski korisnici. Učenike 4. razreda upoznali smo s načinom kako funkcioniraju mediji. Pogledali smo nekoliko videovodiča kroz medije u kojima su nas medijski profesionalci izravno poučili i naučili kako se stvaraju različiti medijski sadržaji.

Bilo je to veselo dvotjedno druženje u kojem smo učenike razredne nastave osnažili za suočavanje s izazovima koje donose nova vremena. Medijsko obrazovanje je postalo neophodno za život u današnjem društvu zato ćemo u školskoj knjižnici i dalje nastaviti učiti o medijima i kako kritički promišljati o medijskim sadržajima jer nam je važno da učenici postanu odgovorni medijski korisnici. Hvala učiteljicama Eli, Ireni, Stojanki, Steli, Rini i Gordani na sudjelovanju i pomoći u provođenju aktivnosti.                 Fotogalerija

Jasminka Bertović, školska knjižničarka
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milana Jakšić   datum: 2. 5. 2024.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju