preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
Vijesti

Terenska nastava osmaša u Vukovaru

Vukovar je hrvatski grad koji se nalazi na granici sa Srbijom i najviše je od svih hrvatskih gradova nastradao za vrijeme domovinskog rata. Zbog toga svi osmaši u Republici Hrvatskoj imaju terensku nastavu od dva dana obilaženja Vukovara.

U Vukovar smo krenuli u petak, 12. siječnja, rano ujutro. Cijelim putem smo pjevali i zabavljali se. Stigli smo oko podneva te smo imali organiziran ručak u kantini koja se nalazi pokraj vojarne u kojoj smo prenoćili. Nakon ručka krenuli smo u obilazak Memorijalnog centra Domovinskog rata koji se nalazi u blizini vojarne. Saznali smo puno o Vukovaru i početku Domovinskog rata. Vidjeli smo razno oružje i imali predavanje o pješačkim i protutenkovskim minama. Potom smo se smjestili u hostel te otišli svi zajedno na Vodotoranj, jer smo imali nekoliko sati slobodnog vremena. Vodotoranj je simbol stradanja i otpora grada tijekom domovinskog rata. Tijekom bitke za Vukovar teško ga je oštetila neprijateljska vojska zbog zastave koju su hrvatski vojnici svaku noć iznova podizali. Danas je obnovljen i s njegova vrha pruža se predivan pogled na grad. Navečer smo bili u disku i zabavljali se, a rano ujutro krenuli smo u obilazak grada. Bili smo na groblju i vidjeli vječni plamen koji neprestano gori za sve poginule žrtve Vukovara. Tu smo obišli i grob tadašnjeg zapovjednika hrvatske vojske, Blage Zadre. Bili smo na Trpinjskoj cesti, poznatijoj kao „groblje tenkova“ na kojoj su hrvatski vojnici uništili 82 tenka protivničke vojske. Dopala mi se Crkva sv. Filipa i Jakova koja je za vrijeme rata teško razorena, ali danas je u potpunosti obnovljena i zaista je prelijepa. Posjetili smo i vukovarsku bolnicu, jedan od najpoznatijih simbola grada i stradavanja njegovih stanovnika. Bila je dosta oštećena te su ranjenici boravili u podrumu bolnice. Većina ranjenika, od strane neprijatelja u zadnjim danima borbe za grad, odvedena je iz bolnice i ubijena. Danas se na mjestu njihova boravka nalaze lutke kako bi se pojačao dojam te one izgledaju zastrašujuće. Ipak, najviše me je potresla Ovčara, mjesto masovne grobnice, na kojem je na jednom mjestu ubijeno oko 200 Hrvata i za još njih šezdesetak se i danas traga. Za kraj, obišli smo Muzej vučedolske kulture i Muzej grada Vukovara, koji su bili zanimljivi i poučni. Prema Viškovu smo krenuli oko 17:00 sati te umorni, ali zadovoljni, kući stigli oko 23:00 sata.

Obilazak Vukovara jako nam se svidio i ostavio je na osmaše jak dojam. Iako je ponekad bilo potresno, zadovoljni smo jer smo upoznali vrlo važan dio hrvatske povijesti i borbu naših hrabrih vojnika za slobodu i dom.        Fotogalerija

Ivo Kvakić, 8.b
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milana Jakšić   datum: 19. 1. 2024.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju