preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Himna škole

Priloženi dokumenti:
Tekst himne.pdf

e-Dnevnik

Brojač posjeta
 
Vijesti

Valentinovo 2019.

Valentinovo je omiljeni dan simpatija i zaljubljenih. Prilika je to da saznamo tko je sveti Valentin.
U 3. stoljeću, u doba drevnog Rimskog Carstva,  u gradu Rimu živio je mudar i čestit svećenik po imenu Valentin. Dok nije obavljao svoje svećeničke dužnosti radio je u svom vrtu. Došla mu je jedna  djevojčica i zamolila ga:”Daj mi ružu za bolesnog dječaka.”
Nakon nekoliko dana, ispričala mu je kako je dječak bio sretan radi ruže i zamolila ga  još jednu ružu. Valentin  je darovao i drugu ružu za prijatelja.Odlučio je pohoditi siromašne, bolesne i osamljene, noseći im ruže i druge sitnice da ih obraduje. Pročulo se o njegovoj ljubaznosti prema bližnjima.


Usprkos carskoj zapovijedi ženio je mlade zaljubljene parove. Car je branio vjenčanja jer je znao da će mladići radije ostajati kod kuće s obitelji nego ići u rat. Zato su Rimljani odlučili Valentina ispitati i suditi mu po svom zakonu. Kako je zbog svoje mudrosti i čovjekoljubivosti bio vrlo ugledan , sam car Klaudije II., koji je tada vladao, odlučio ga je upoznati.
Valentin je slutio što bi mu se moglo dogoditi nakon susreta s carem pa se molitvom spremio za skori kraj zemaljskog života. Car ga je nakon susreta predao sudcu Asteriju,koji je prema Valentinu bio blag jer nije na njemu nalazio krivicu .Valentin mu je ozdravio kćer od slijepila, ali gradski upravitelj nije se složio s presudom i naredio da Valentinu oduzmu život. Bilo je to u večernjim satima 14. veljače 269. godine u gradu Rimu. Sedamdeset godina kasnije na tom je mjestu podignuta crkva.
Ime Valentin na latinskom jeziku znači “zdrav”, tako bi  Valentin bio Zdravko.
Od 15.st. djevojke i mladići mole  se svetcu da im pomogne otkriti i susresti osobu s kojom će sklopiti brak i osnovati obitelj. Tako je Valentin postao najpoznatiji kao zaštitnik zaljubljenih.

I u našoj školi obilježavamo Dan zaljubljenih. Pišemo pisma simpatiji, punimo poštanski sandučić svetog Valentina na fontani. Sandučić će stajati do kraja tjedna da može primiti poruke koje kasne.
Pisma će biti uručena na adresu naslovljenih osoba, najljepše pismo nagrađeno čokoladom. Obavjest o dobitniku  bit će istaknuta na vratima ulaza u zbornicu.Čokoladu će predate osobno ravnatelj.

Puno radosti žele vam vaše vjeroučiteljica Vesna, socijalana pedagoginja Ivana i knjižničarka Jasminka!

dijelom preuzeto s vjeronaucni-portal.comPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milana Jakšić   datum: 14. 2. 2019.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju