preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Himna škole

Priloženi dokumenti:
Tekst himne.pdf

e-Dnevnik

Brojač posjeta
 
Vijesti

OSMAŠI NA BRODU „VILA VELEBITA 2“

23. travnja 2013., uoči obilježavanja Noći knjige, proveli smo edukativan „dan na brodu“.


Pomorska škola Bakar organizirala je, u sklopu profesionalnog informiranja i usmjeravanja učenika osmih razreda, posjet školskom brodu „Vila Velebita 2“. To je motorni brod duljine 25,95 m i širine 6,30 m, pogonjen strojem snage 603 Kw, koji pri punoj snazi omogućuje postizanje brzine do 12 čvorova. Brod je od 1973. godine u vlasništvu Pomorske škole Bakar te se svakodnevno koristi za provođenje praktične nastave.

Dvadesetak osmaša i jednu osmašicu naše škole, u pratnji pedagoginje Jasne Pipinić, prof. i školske knjižničarke, Jasminke Bertović Pupić, prof., na brodu privezanom u riječkoj luci, dočekali su Niko Cvjetković, prof., knjižničar Pomorske škole Bakar i kapetan broda, gospodin Marijan Burić.  Organizirani obilazak trajao je jedan školski sat, tijekom kojega su naši potencijalni, budući pomorci mogli saznati niz pojedinosti i informacija o srednjoj školi u Bakru, kao i o samom školskom brodu.

Kroz tri kraća promotivna filma o Pomorskoj školi Bakar proveo nas je Niko Cvjetković, prof. Osmaši su saznali da uz tri postojeća smjera (Pomorski nautičar, Tehničar za brodostrojarstvo, Tehničar za logistiku i špediciju), Pomorska škola uvodi i novi smjer – Tehničar za jahte i marine. Saznali smo i koje izvannastavne aktivnosti nudi Pomorska škola, koji su uvjeti i kriteriji za upis, posebnosti obrazovanja u pomorskim školama, kao i mogućnosti napredovanja. Diploma Pomorske škole Bakar priznata je u cijelome svijetu, što znači da pomorci koji završe ovu školu mogu ploviti svim svjetskim morima. Također, saznali smo i informaciju da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture marljivim učenicima dodjeljuje i mjesečnu stipendiju od 800,00 kuna!

Pomorski kapetan Marijan Burić učenicima je dao osnovne informacije o školskome brodu „Vila Velebita 2“ i upoznao ih sa svojom te ulogama i zadaćama članova posade na brodu. Na komandnome mostu pokazao je kako se služiti nautičkim kartama i kako se upravlja brodom.

Zahvaljujući stručnom i organiziranom obilasku školskog broda „Vila Velebita 2“, naši su osmaši dobili najbolji mogući uvid u pomorska zanimanja. Tradicija pomorstva izuzetno je jaka u ovim našim krajevima pa bi bilo jako lijepo da je neki od učenika OŠ „Sveti Matej“ i nastave. Kako kaže stara latinska poslovica: „Navigare necesse est..“.

 

                                                              Jasminka Bertović Pupić,
                                                                  školska knjižničarkaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milana Jakšić   datum: 26. 4. 2013.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju