preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
Vijesti

UČENICI OŠ „SVETI MATEJ“ OSVOJILI 2. MJESTO NA 5. MILENIJSKOM NATJECANJU IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Učenici naše škole, već drugu godinu za redom, ostvarili su izvrsne rezultate na međunarodnom Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije u Osijeku, koje se održalo od 5. do 7. prosinca 2023. godine.

Svoja idejna rješenja u Osijeku predstavila su tri tima. Učenice Kala Kurelić, Laura Ličina, Mia Mohorovičić i Lea Šimičić iz 3. e razreda pripremale su se pod mentorstvom učiteljica Irene Zubičić i Ksenije Žauhar, dok je učenike Vita Udovičića (7.a) i Tijanu Mamula (7.e) pripremala učiteljica Jasmina Mamula. Na zanimljiv i kreativan način naši su timovi u Osijeku prezentirali kulturno-povijesnu baštinu Kastavštine. Na temelju našeg bogatog kulturnog identiteta, neiscrpnog izvora ideja, donosili smo rješenja i stvarali proizvode. Tako smo kreativnim idejnim rješenjem predstavili mitološke priče kraja kroz edukativnu slikovnicu i uporabne predmete te osmislili niz radijskih emisija kako bismo od zaborava spasili poznate i manje poznate mitske priče. Naše učenike povjerenstvo je pohvalilo za kreativnost, inovativnost te očuvanje kulturne baštine i čakavskog zavičajnog govora. U kategoriji Kreativni sat naši učenici osvojili su visoko 2. mjesto.

Organizatori ovogodišnjeg natjecanja su Ekonomski fakultet u Osijeku, ujedno i domaćin natjecanja, Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji Andizet te Malac genijalac Osijek. Preko 450 natjecatelja u 135 timova iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Indije i SAD-a, predstavilo je svoje kreativne proizvode nadahnute bogatom kulturnom baštinom.

Bez potpore Općine Viškovo ni ove godine ne bismo uspjeli realizirati sudjelovanje naših učenika na natjecanju u Osijeku. Stoga smo zahvalni Općini Viškovo i načelnici Sanji Udović na pruženoj financijskoj potpori u realizaciji sudjelovanja naših učenika na 5. Milenijskom natjecanju.

Milenijsko natjecanje je natjecanje međunarodnog karaktera iz područja kreativne industrije. Organizira se u tri kategorije pod nazivom Kreativni sat, Kreativni kalendar i Kreativni planet te obuhvaća sva obrazovna razdoblja od osnovne škole do fakulteta. Teme natjecanja su Glagoljica, Mitologija, Put svile, Vodik i Kulturni identitet za međunarodnu kategoriju. Odabrane teme povezene su s brendiranjem i zaštitom kulture i njezinim pretvaranjem u nove proizvode. Natjecanje potiče kreativnost i autorsko stvaralaštvo djece i mladih te služi kao platforma na kojoj će se okupljati mladi kreativci. Naglasak je na razvijanju vizija, inovativnosti i entuzijazma nadarenih mladih osoba.

Ovakve aktivnosti su vrlo korisne jer potiču mlade ljude da kroz proces stvaranja novih ideja i proizvoda promiču svoju baštinu i ujedno razvijaju  ljubav prema kraju u kojem žive.  A osvojena nagrada našim je učenicima i mentoricama ponovno potvrda i poticaj u daljnjem radu i predstavljanju bogate kulturno-povijesne baštine našeg kraja.         Fotogalerija

 

mentorice Irena Zubičić, Ksenija Žauhar i Jasmina Mamula
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milana Jakšić   datum: 12. 12. 2023.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju