2018-10-02 10:11:13

Ekskurzija osmih razreda

     Na dugo planiranu i nestrpljivo očekivanu dvodnevnu ekskurziju u Istru uputili smo se  19.rujna u pratnji razrednica, učiteljice engleskog jezika, socijalne pedagoginje i učiteljice vjeronauka.

     Naša prva destinacija bio je Pazin, grad bogate povijesti.  

Posjetili smo Pazinski kaštel, najveću srednjovjekovnu utvrdu istarskog poluotoka i Etnografski muzej koji čuva predmete, alat i tekstil iz svakodnevnog života istarskih sela na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Pružao nam se pogled prema rubu strme litice i turističkoj atrakciji Zip line  iznad Pazinske jame, ali taj adrenalinski doživljaj za hrabre nije bio u planu.

Nakon ručka u Lovačkom domu uputili smo se prema Poreču, gradu koji je star gotovo dvije tisuće godina. Nakon razgledavanja njegovih povijesnih znamenitosti krenuli smo prema malom gradiću Višnjanu. Uživali smo u  Zvjezdarnici Višnjan te obogatili svoje znanje o astronomiji  saznavši da je to jedna od dvanaest najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta po broju otkrivenih asteroida. Oko 19 sati stigli smo u Turističko naselje Amarin u Rovinju te smo se smjestili u atraktivne apartmane. Švedski stol bio je prepun toplih i hladnih delicija pa smo istinski uživali. Nakon večere organizirana je disko zabava uz more te nam je topla i ugodna večer protekla u druženju i pjesmi.

     Sljedeće jutro uputili smo se u obilazak Rovinja. Posjetili smo i razgledali povijesnu i kulturnu baštinu: gradski trg i stari dio grada, a obišli smo vanjski dio crkve svete Eufemije, zaštitnice grada. Sa zanimanjem smo slušali legendu o svetoj Eufemiji. Brodom smo krenuli prema Crvenom otoku prolazeći pored otoka Katarine, uvale Lone i Zlatnog rta. Crveni otok poznat je po više od sto osamdeset raznih vrsta biljaka i drveća iz cijelog svijeta – pravi botanički vrt. Slobodno vrijeme proveli smo na predivnoj plaži i kupanju u kristalno čistom moru. U Istarskim toplicama bio nam je organiziran ručak. Kasnije smo se uputili prema Motovunu, sačuvanoj srednjovjekovnoj utvrdi koja se nalazi na vrhu strmog brežuljka. Razgledali smo gradske zidine, a posebnu pažnju zaokupila su nam kulturna obilježja iz raznih vladavina u kojima se kroz bogatu povijest našao Motovun. Danas je turistički atraktivna destinacija zbog povijesnih znamenitosti i ekološki čistog okruženja bujne vegetacije.

Put prema Labinu bio je posebno ugodan jer smo obogaćeni novim znanjima uživali u vožnji promatrajući predivni istarski krajolik. U Labinu smo posjetili Narodni muzej koji nas je upoznao s bogatom povijesti toga kraja. Posebna atrakcija je vjeran prikaz simuliranog ambijenta rudnika. Na mene je taj ambijent ostavio dubok dojam jer je moj pranono Ive bio rudar u tom kraju.

     Sretni zbog novih znanja, druženja i dobre zabave vratili smo se u Viškovo u večernjim satima. Ova ekskurzija na kraju našeg osmogodišnjeg školovanja ostat će nam zauvijek u predivnom sjećanju. Fotogalerija

 

                                                                                             Nina Baraba 8.a

    


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo