2022-05-09 17:02:00

„MEDIJI I MI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI“ – 5. Dani medijske pismenosti

Ministarstvo kulture i medija RH  uputilo je poziv knjižnicama da organiziraju programe vezane uz promociju i edukaciju medijske pismenosti. Rado smo se odazvali i aktivno se uključili u proslavu 5. Dana medijske pismenosti koji su se pod sloganom „Misli svojom glavom u medijskom labirintu“ obilježavali od 2. do 8. svibnja 2022.

„Mediji i mi u školskoj knjižnici“ naziv je programa kojim se naša školska knjižnica uključila u projekt. Školska knjižničarka je uz pomoć učiteljica organizirala radionice i predavanja za učenike razredne nastave s ciljem razvijanja vještine kritičkog razmišljanja i prepoznavanja dezinformacija kojima smo gotovo svakodnevno izloženi u medijima. S učenicima drugih razreda čitali smo „Slikovnicu o medijima“, koja djeci na jednostavan način otkriva razliku između znakova (simbola) i stvarnih osjećaja. U radionici su učenici iskustveno uspoređivali doživljeno vlastitim osjetilima s onim što su doživjeli putem medija i u obliku simbola te su na taj način naučili što su mediji i spoznali osnovne razlike između medija i našeg stvarnog svijeta. S učenicima četvrtih razreda proveli smo radionicu „Prikriveno oglašavanje“. Učenici te dobi veliki dio slobodnog vremena provode na internetu pa smo pomoću vježbe „Zavaravajuće oglašavanje na internetu“ naučili kako raspoznavati dezinformacije i kritički vrednovati medijske sadržaje.  

Medijska pismenost smatra se jednim od najvažnijih oblika pismenosti u 21. stoljeću. Mi ćemo u našoj školskoj knjižnici i dalje rado nastaviti učiti o medijima i kako kritički promišljati o medijskim sadržajima i vijestima jer nam je itekako važno da naši učenici postanu odgovorni medijski korisnici.       Fotogalerija

Jasminka Bertović, školska knjižničarka


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo