2022-02-28 09:39:22

DAN(I) HRVATSKE GLAGOLJICE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Hrvatski sabor je 2019. godine 22. veljače proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Odabran je datum 22. veljače jer je to dan kada je u mjestu Kosinju 1483. godine tiskana prva hrvatska glagoljička knjiga – „Misal po zakonu rimskoga dvora“. Ovaj hrvatski prvotisak tiskan je samo 28 godina nakon Gutenbergove Biblije (!), a sama činjenica da je misal tiskan na hrvatskom jeziku i glagoljicom važan je dokaz da su Hrvati već u 15. stoljeću bili izrazito društveno, gospodarski i kulturno razvijen narod.

Kako nam je ovogodišnji Dan glagoljice „uletio“ u drugi dio zimskog odmora za učenike, još smo mnogo ranije odlučili da ćemo se glagoljicom baviti kroz cijeli mjesec veljaču. Vjeroučiteljica Koraljka Broznić Klić, njezini „Glagoljičari“ i školska knjižničarka složno su se „bacili“ na proučavanje i učenje glagoljice, simbola nacionalnoga identiteta po kojem smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i cijelome svijetu. Učenicima su radionice bile jako zabavne i mnogo su novoga naučili. „Super je zanimljivo!“, „Ovako najbolje čuvamo kulturu.“, „Zabavno je i poučno!“, „Učiteljica je zabavna i puno nas je novoga naučila.“, „Puno ljudi ne zna glagoljicu pa smo mi odlučili da nećemo biti među njima!“, „Ovo je jako interesantno!“ – samo su neki od komentara učenika izvannastavne grupe „Glagoljičari“.

Rezultat „glagoljičkih radionica“ u školskoj knjižnici je mnoštvo maštovitih, interesantnih i unikatnih straničnika (bookmarkera) na glagoljici. Oni će određeno vrijeme biti izloženi u školskoj knjižnici kako bi i korisnici mogli uživati u originalnim kreacijama naših „Glagoljičara“. Osim što su vrijedni i rade na očuvanju hrvatske baštine, „Glagoljičari“ i vjeroučiteljica Koraljka imaju i dobro srce pa straničnike namjeravaju pokloniti školskoj Učeničkoj zadruzi kako bi pomogli i podržali rad naših zadrugara. Bravo!

Svi vi ostali, ako vas je možda uhvatio gušt naučiti štogod o glagoljici, svašta nešto lijepoga možete pronaći na adresi: http://hrvatski.hr/volim-glagoljicu/                 Fotogalerija

Jasminka Bertović, školska knjižničarka


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo