2021-10-11 19:46:51

Kuća halubajskega zvončara

9. listopada održana je svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju Kuće halubajskega zvončara. Halubajski zvončari su čuvari tradicije, običaja i identiteta Halubja i Kastavštine, a „Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva“ jedinstveni je kulturni događaj upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Kuća halubajskega zvončara je dio projekta  „Povežimo se baštinom“. Bit će to kuća s muzejskom postavom, ugostiteljskom ponudom i lijepo uređenim okolišom, te će zasigurno promijeniti turističku sliku našeg kraja na ponos svih mještana.

Na svečanosti su, uz brojne uzvanike i goste, nastupali i učenici naše škole. Svojim dojmljivim nastupom razgalili su srca okupljenih te pokazali kako se čakavska beseda u osnovnoj školi „Sveti Matej“ njeguje u svim razredima. Svoju ljubav prema Halubju, domaćoj besede i zvončarima kroz recital pokazali su: Julia Cetina, učenica 6.b razreda, Mateo Arapović i Patrik Host, učenici 6.e razreda te Moreno Srok i Zara Načinović, učenici 2.a razreda, pod vodstvom profesorice Nine Dukić Srok.

Moreno Srok i Mateo Arapović ujedno su imali značajnu ulogu stavljajući dijelove zvončarske „monturi“ u zvono koje je zamišljeno kao vremenska kapsula, dok je Patrik Host zajedno s najstarijim zvončarom položio kamen temeljac za Kuću. Čestitke našim učenicima!              Fotogalerija

Nina Dukić Srok, prof.


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo