preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Himna škole

Priloženi dokumenti:
Tekst himne.pdf

e-Dnevnik

Brojač posjeta
 
Vijesti

Terenska nastava u Vukovaru

Osmaši su 27. i 28. ožujka 2019. godine posjetili Vukovar. Cilj dvodnevne terenske nastave je bio upoznati povijesnu važnost grada Vukovara u Domovinskom ratu i svu njegovu kulturu, ljepotu i znamenitosti.

Prvi dan smo poslušali dva predavanja o oslobodilačkim akcijama za Vukovar. Zatim smo posjetili Muzej vučedolske kulture koji svojim uređenjem nudi multimedijalni doživljaj prošlosti. Najpoznatija arheološka iskopina na Vučedolu je kadionica Vučedolska golubica koja je postala prepoznatljiv simbol grada Vukovara. Predvečer smo prošetali i otišli u disko. Sljedeće jutro smo slušali predavanje o opasnostima oružja i ozljedama koje ono uzrokuje, a u podrumu logora shvatili smo težinu zatvoreničkog ratnog života. Odveli su nas na Trpinjsku cestu gdje je uništeno najviše tenkova te smo  posjetili Spomen dom hrvatskih branitelja. Strahotu rata upoznali smo u kratkom filmu koji smo pogledali u vukovarskoj bolnici koja je bila najviše granatirana i u čijem su podrumskom prostoru zbrinuti mnogi ranjenici različitih godina i nacionalnosti. Mnogi su od njih završili na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, a 267 branitelja je smaknuto na Ovčari. Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata poklonili smo se moru bijelih mramornih križeva koji predstavljaju 938 žrtava Domovinskog rata. Na putu za Ovčaru zaustavili smo se i ušli u hangar gdje su hrvatski branitelji odvedeni iz bolnice i mučeni prije smaknuća na masovnoj grobnici Ovčari. S tugom u srcu osjetili smo prisutnost časno poginulih branitelja čije su slike i imena osvijetljeni u hangaru. Najteži je bio susret s poljem na Ovčari na kojoj je masovna grobnica ranjenika, branitelja koji su dovezeni iz vukovarske bolnice. Zato smo im zapalili svijeće i odali počast na raspuknutom spomeniku s likom golubice. U teškim mislima provezli smo se ulicama grada Vukovara i nakratko se zaustavili uz ponosni vodotoranj, simbol otpora neprijateljskom uništavanjem. Iako oštećen, već 28 godina ponosno čeka obnovu. Olakšanje od ovih tragičnih mjesta  i sjećanja pronašli smo u crkvi sv. Filipa i Jakova, a nakon nje smo se natjecali u poznavanju vukovarske povijesti i događaja iz Domovinskog rata.

Zadovoljni osvojenim trećim mjestom krenuli smo kući ispunjeni ponosom i zahvalni svima koji su se borili i ginuli za domovinu i našu slobodu. Fotogalerija

Amelia Čikara 8.b
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nataša Maričić   datum: 7. 4. 2019.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju