preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Himna škole

Priloženi dokumenti:
Tekst himne.pdf

e-Dnevnik

Brojač posjeta
 
Vijesti

Izlet petaša

Nakon cjelogodišnje muke po kojoj će se poznati junaci 5. razreda, zasluženo smo 03.06. krenuli na izlet, koji je za mene bio izlet u nepoznato, jer nikad do sada nisam bila na Cresu. Na parkiralištu Milihovo smo se sakupili malo prije osam sati i u gužvi se ukrcali na autobuse koji su nas čekali. Krenuli smo put Istre do mjesta Brestova koje je smješteno malo dalje od Mošćeničke Drage. Uživali smo u pogledu na užurbane ljude koji idu na posao dok smo mi pjevali i veselili se danu koji je pred nama. U Brestovi smo se ukrcali na trajekt, veliki brod koji po moru nosi i vozila i ljude. Dok smo plovili po mirnom moru, udaljeni otok Cres bio je sve veći i bliži.  Vjetrić se poigravao sa kosama i kapama a mi smo uživali na palubi. Pristali smo u trajektnu luku Porozina na Cresu, najvećem jadranskom otoku.


Legenda kaže da je arhipelag koji obuhvaća Cres, Lošinj i niz manjih otočića otkrio Medejin brat kojeg je baš ovdje ubila sestrina ruka. Cres je pružao utočište mnogim moreplovcima kroz duga stoljeća od ilirskih plemena, grčkih istraživača i trgovaca, a najveći sjaj starog svijeta osjetio je kada su ovdje vladali rimljani. Kasnije povijest ovih krajeva pišu Hrvati i Mlečani koji ostavljaju najveći kulturnu i duhovnu ostavštinu svima nama koji dolazimo istraživati. Dok se ponovno ukrcavamo u naše autobuse, već se nadziru padine otoka koje su kamenite, oštre i pune niskog šiblja koje je često mučeno oštrim vjetrovima sa mora. Uz kamene zidiće i nabacane gromače prolazimo sredinom otoka i uživamo u pogledu na mala mjestašca sa nekoliko kućica i široke, škrte livade omeđene kamenjem. Pogledom tražimo slavne bjeloglave supove koji su ponosni vladari neba na ovom mirnom otoku. Kad smo se spustili u grad Cres iznenadilo nas je koliko je to velik grad jer kroz putovanje otokom vidjeli smo samo usamljene gradiće sa malo kuća. Na rivi smo dobili upute kad se opet vidimo sa nastavnicima i naša avantura je počela. Najzanimljivije su nam bile suvenirnice koje je naš žamor probudio iz proljetnog dremuckanja. Pokupovali smo nekakve sitnice i šetali se rivom. Razbježali smo se u grupice i navalili na sendviče, sokove i slatkiše,  neki su se počastili sladoledom.

Nakon slobodnog vremena koje smo potrošili skićući gradićem, posjetili smo samostan svetog Franje. Svoje početke pamti iz davnog 13. stoljeća kad je iz crkvice svetog Ivana Krstitelja nastao franjevački samostan i dugo godina predstavljao važno predstavništvo Dalmatinske provincije. Do danas je poznat kao vrijedno kulturno i duhovno središte ovih krajeva. U samostanu smo vidjeli prekrasno održavan vrt, uživali smo šećući klaustrima, vanjskim hodnicima izgrađenim od kamena i ukrašenim raskošnim cvijećem. U samostanu ima mnogo grobnica poznatih franjevaca i creskih plemićkih obitelji. Vidjeli smo bunar sa najstarijim isklesanim creskim gradskim grbom što je nekad predstavljao važan znak prepoznatljivosti otoka. U samostanu su još i vrijedna muzejska zbirka raznih duhovnih umjetnina, slika i kipova. U sklopu samostana je i vrlo bogata knjižnica koja skriva prve tiskane knjige na ovim područjima. Najviše smo se oduševili sa knjigama napisanim na starom hrvatskom pismu- glagoljici koje su vrlo rijetke. Ipak, najveće oduševljenje je zavladalo kad su nam pokazivali gdje je snimana popularna serija „Larin izbor“. Sve cure su imale osjećaj da su i same zvijezde nekog filma.

Naši autobusi voze nas dalje prema Valunu, malom ribarskom mjestu koje je okruženo prekrasnim šljunčanim plažama. Plaže su nas pozvale da se na njima ispružimo. Neki hrabriji su se prvi puta okupali u moru. Valun je najpoznatiji po otkriću poznate Valunske ploče, isklesane na glagoljici. Prepun je usidrenih brodića i čamaca koji nam govore da se ovdje bacaju mreže i da se može pojesti puno fine ribe…

Kupanje i zabava su brzo prošli, moramo poći dalje. Žao nam je bilo što nismo mogli posjetiti Vransko jezero, poznato kao krški fenomen slatkovodnog jezera.

Krećemo polako u trajektnu luku Merag gdje nas veliki brod nosi na drugi najveći jadranski otok Krk. Poznata je prepirka između otočana Krka i Cresa čiji je otok najveći. Nama se čini da je Cres veći jer nam je i ljepši. Na Krku pristajemu u Valbisku i već pomalo umorni zavalili smo se u sjedala i slušali dečke kako pokušavaju pjevati. Uzalud, nije bilo za slušati pa su se nakon nekog vremena umirili. Kući smo stigli puni mirisa mora i sretni što smo upoznali još jedan dio bogate hrvatske povijesti.

                                                                                             Ana Santaleza, 5.d

 

Izlet na Cres

 

Uzbuđeno krećemo na izlet,
posljednji u petom razredu.
Žamor i pjesma ispunjava autobus.
Poput kolijevke more ljulja trajekt.
Uživamo u mirisu mora
i šumu valova.
Suncem obasjan čeka nas Cres.
Šetnja, samostan i muzej…
srca ispunjena ljepotom.
Gusarski brod nosi nas do Valuna.
Uživamo na suncem okupanoj plaži,
s potpalublja broda gledamo
podmorski svijet.
Veselja i pjesme ne nedostaje.
Činilo nam se prekratko,
ali smo prepuni dojmova.
Uz prijatelje i pjesmu
sve izgleda još ljepše.

 

Mia Čop, 5.a

 

 

Izlet

Nakon puno kišnih dana
Jutro bude zlatne zrake.
Nasmijani smo i sretni.
Autobusa dva
Na izlet vode đake.
Puno smijeha, pjesme,
Galame i buke…
Da nas malo umire,
Profesori imali su
Posla pune ruke.
Muzeji s daškom minulih dana,
Kao da je sve stalo.
U crkvicu ulazim
Svečano i tiho.
Vremena je ostalo još malo.
Vožnja brodom, Krk i Cres,
Plivanje u hladnom moru.
U mislima ponavljah sve
Dok nisam zaspao pred zoru.

Aldon Hari Valdino 5.c

 


Priloženi dokumenti:
DSC05914.JPG (2.61 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milana Jakšić   datum: 10. 6. 2013.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju