preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Himna škole

Priloženi dokumenti:
Tekst himne.pdf

e-Dnevnik

Brojač posjeta
 
Vijesti

Uskrs 2013.

Veliki tjedan pred Uskrs je i vrijeme proljetnih praznika. Nastave nema od ponedjeljka 25. ožujka do ponedjeljka 1. travnja. U školu se vraćamo 2. travnja, u utorak. 1.,3, 5. i 7. razredi u jutarnju smjenu, a 2., 4., 6. i 8. u popodnevnu.

Bliži se najveći kršćanski blagdan. Oni koji su vjernici, kao i oni oni koji imaju prijatelje vjernike, znaju da je Uskrs proslava nade nad besmislom, svjetla nad tamom, života nad smrću, koju je zaslužio Isus Krist.

Ove ćemo godine govoriti o simbolima Uskrsa.


Najčešći simbol je svakako jaje

Uskrsna jaja su donosili na dar pijetao, «nebeska kokoš», «zagonetna uskrsna ptica», čak i kukavica. Kada se i u kojoj zemlji najprije pojavio uskrsni zec kao čestitar i darivao uskrsna jaja, etnografi se još uvijek spore. Prevladava zaključak da se najprije pojavio u germanskom djelu našeg kontinenta u 16. stoljeću.

Djeca koja su pohađala njemačke religiozne institute pronalazila bi u žbunju skrivena jaja od šećera i čokolade, a govorili su im da su jaja donijeli “zečići”. Uskršnji zec donosi jaja u Češkoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Americi … Zec je pretkršćanski simbol rođenja i obnove života početkom proljetnog ekvinocija. U Njemačkoj kažu da uskršnja jaja donose lisice, u Švicarskoj se spominje kukavica, a francuska legenda tvrdi da su crkvena zvona odlazila u Rim da osobno iz ruku pape uzmu jaja.

 

Iseljenici u Novi svijet prenijeli su  običaj  zečiće i jaja. Uskrsni zec raširio po cijelim Sjedinjenim Američkim državama, te ušao u crtiće i na taj način u svaki dom.

Čokoladni, plišani, papirnati, plastični, na preslikaćima, u obliku bombona, od marcipana, … zec je danas obavezni dio uskrsnog znakovlja.

 

Drugi znak je pilić

Kršćanski svijet za Uskrs ponavlja stari običaj darovanja pisanica, ali istodobno uveo je i nešto novo – pahuljasto žuto pile,izliježeno iz jajeta kao simbol novog života.

 

I golubica nosi uskrsnu simboliku
Simbolizira  Duha Svetoga, koji pali srca vjernika i poziva na novi život. Na Veliku subotu, u uskrsnom bdijenju pali se vatra koja se blagoslivlja i na to se vatri pali uskrsna svijeća, simbol Krista, symbol pobjede života nad smrću.

 

Nezaobilazni simbol Uskrsa je bijelo janje.

Ono simbolizira nevinost. Podsjeća na janjad sa židovskih Pashi. Isus Krist svojom žrtvom na križu i uskrsnućem postaje Jaganjac Božiji koji oduzima grijehe svijeta.

Svima želimo da uskrsne blagdane i školske proljetne praznike provedu radosno i veselo.

 

djelomično preuzeto  s http://onecroatia.info, 20.3.2013.

 

                                                                              Vjeroučiteljica: Vesna Drmić, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milana Jakšić   datum: 21. 3. 2013.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju