preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
Vijesti

„MEDIJI I MI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI“ – 5. Dani medijske pismenosti

Ministarstvo kulture i medija RH  uputilo je poziv knjižnicama da organiziraju programe vezane uz promociju i edukaciju medijske pismenosti. Rado smo se odazvali i aktivno se uključili u proslavu 5. Dana medijske pismenosti koji su se pod sloganom „Misli svojom glavom u medijskom labirintu“ obilježavali od 2. do 8. svibnja 2022.

„Mediji i mi u školskoj knjižnici“ naziv je programa kojim se naša školska knjižnica uključila u projekt. Školska knjižničarka je uz pomoć učiteljica organizirala radionice i predavanja za učenike razredne nastave s ciljem razvijanja vještine kritičkog razmišljanja i prepoznavanja dezinformacija kojima smo gotovo svakodnevno izloženi u medijima. S učenicima drugih razreda čitali smo „Slikovnicu o medijima“, koja djeci na jednostavan način otkriva razliku između znakova (simbola) i stvarnih osjećaja. U radionici su učenici iskustveno uspoređivali doživljeno vlastitim osjetilima s onim što su doživjeli putem medija i u obliku simbola te su na taj način naučili što su mediji i spoznali osnovne razlike između medija i našeg stvarnog svijeta. S učenicima četvrtih razreda proveli smo radionicu „Prikriveno oglašavanje“. Učenici te dobi veliki dio slobodnog vremena provode na internetu pa smo pomoću vježbe „Zavaravajuće oglašavanje na internetu“ naučili kako raspoznavati dezinformacije i kritički vrednovati medijske sadržaje.  

Medijska pismenost smatra se jednim od najvažnijih oblika pismenosti u 21. stoljeću. Mi ćemo u našoj školskoj knjižnici i dalje rado nastaviti učiti o medijima i kako kritički promišljati o medijskim sadržajima i vijestima jer nam je itekako važno da naši učenici postanu odgovorni medijski korisnici.       Fotogalerija

Jasminka Bertović, školska knjižničarka
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milana Jakšić   datum: 9. 5. 2022.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju