preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
 
Vijesti

Vukovar

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, Škabrnje i Nadina, obilježava se 18. studenoga.

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Opsada strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga trajala je 87 dana, od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U borbama u Vukovaru poginulo je i oko 1.000 civila, a oko 7.000 hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima u Srbiji, gdje su pretežno bili izloženi zlostavljanjima.

U siječnju 1992. dogovoreno je primirje, privremeno prekidajući borbe u Hrvatskoj.

Vukovar predstavlja simbol otpora i hrabrosti, žrtve, pobjede i zajedništva pred kojim svi trebamo zastati i pokloniti se.

Žrtva svih poginulih i nestalih u Vukovaru nikada ne smije biti zaboravljena, ona ima značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti, uspostavi samostalne, nezavisne i suverene države.

Pijetet i sjećanje posvećeni su također i onim žrtvama i stradalnicima Domovinskog rata koji su nestali i čije sudbine su još uvijek nepoznate. 

U trajno sjećanje, a posebice  na dan posvećen njihovoj žrtvi i stradanju, u spomen na njih upalimo svijeće na svojim prozorima i na ulicama. 

Sutrašnji dan provedite dostojanstveno i u miru, a u školi se vidimo u ponedjeljak jer ćemo petak spojiti s državnim praznikom i vikendom.

Današnje javljanje završit ćemo dirljivim citatom Siniše Glavaševića, hrvatskog novinara, simbola hrvatskog ratnog novinarstva :

Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo  sebe i pobjegnemo u svoj strah? 

Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.

Do slušanja!                            Fotogalerija

Nina Dukić Srok, prof.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milana Jakšić   datum: 17. 11. 2021.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Katalog knjižnice

           

preskoči na navigaciju